Assent opent deur naar nieuwe toekomst

De afbraak van de befaamde witte villa van de familie Theunis is een scharnier naar een andere toekomst voor deelgemeente  Assent. Scharnier mag u overigens letterlijk nemen. Het beeld van het kleine dorpje werd decennialang bepaald door deurenfabrikant Theuma van de familie Theunis. Stichter Marcel Theunis amuseerde zich ook een tijdje in het voetbal. Hij haalde zelfs voetbalicoon Wilfried Van Moer naar het deurendorp maar zijn blitzoffensief stokte net voor de top. Theunis zag in dat voetbal nood heeft aan supporters en die waren er te weinig in Assent. Het stadion, dat letterlijk in zijn tuin stond, werd dichtgeplooid. “Afbreken die handel”, moet hij dertig jaar geleden tegen zijn tuinman Willy Polders gezegd hebben. De tribunes gingen tegen de grond en Polders mocht, op aangeven van Theunis, beginnen aan wat men vandaag de mooiste sprookjestuin van Vlaanderen is gaan noemen. Polders maakte er zijn levenswerk van. Drie hectaren exoten in het centrum van een dorpskern. Dertig jaar lang mocht niemand er binnen. Er staan zelfs drie sequoia’s, bomen die in principe metersdik worden en tot duizend jaar kunnen overleven.

 

 

 

Tropische serre

Centraal in het privépark staat een gigantische tropische serre. De unieke exotische planten die daar gekoesterd werden, zijn ondertussen weg. Moeder Theunis schonk ze aan de zoo van Antwerpen en Planckendael. Niet dat de serre leeg staat, wat rest zijn planten die nood hebben aan hydrocultuur. Die blijven wat wezenloos achter, ze zijn namelijk moeilijk verplaatsbaar. Toch wil zoon Eugeen Theunis niemand toelaten in het gebouw. Allicht omdat duidelijk zou worden dat de serre geen toekomst heeft. Ze wordt namelijk afgebroken om plaats te maken voor het bouwproject dat gepland is op de site.

Zeventig woningen

Dat bouwproject is ondertussen opgestart. Aan de Dorpsstraat en de Minnestraat komen de eerste zestien grondgebonden woningen, allemaal met een klein tuintje. Later, allicht pas binnen enkele jaren, volgen nog een paar tientallen wooneenheden. Bouwpromotor Kolmont wil er uiteindelijk zestig tot zeventig neerpoten. Om dat te kunnen realiseren sneuvelt meer dan de helft van het sprookjespark. Enkel de meest exclusieve delen blijven behouden. De gemeente Bekkevoort neemt het park over en zal het openstellen voor het publiek. Het lijkt een verstandig compromis. Assent krijgt ongetwijfeld een boost. Het dorpje ligt bijzonder efficiënt ingepland, vlakbij een oprit van de E314. De Lijn denkt na over snelle busverbindingen tussen Diest en Leuven. dat kan de pijnlijke filekrampen helpen vermijden. In de omgeving van het Theuma-imperium werd de voorbije jaren een nieuwe KMO-zone ingepland. Er komt dus extra werkgelegenheid maar vooral ook activiteit en vaak betekent dat ook creativiteit. De huizen op de nieuwe woonsite zijn aangepast aan de nieuwe woonfilosofie. Duurzaam, strak, kwaliteitsvol. Helemaal op maat van jonge gezinnen. Wat overblijft van het park geeft zuurstof aan de dorpskern. De sprookjestuin mag dan wel wat kleiner worden, na dertig jaar geheimzinnigheid, wordt hij eindelijk opengesteld voor de inwoners. Een stukje kolonie kan cultuur worden. Assent lijkt klaar om te ontwaken. Het dorpje opent de deur naar een nieuwe toekomst.

 

 

 

Geef een reactie