Madonna van Testelt is 5 eeuwen oud

Tijdens het Pinksterweekend kunnen liefhebbers van religieuze kunst en gebouwen de dorpskerk van Testelt bezoeken. In de kerk staat een heel speciaal mariabeeld.

De staande Madonna met kind is 67 cm hoog en gebeiteld uit eikenhout. Maria draagt heel eenvoudige gewaden en de protserige versiering die we op veel andere beelden wel zien blijft hier achterwege. Dat is vergelijkbaar met het originele mariabeeld in Scherpenheuvel. In de basiliek staat een beeld met onder meer een gouden gewaad en een kroon. Het echte mariabeeld toont een eenvoudig aangeklede simpele vrouw, zonder kroon.

Het mariabeeld in Testelt heeft een bewogen geschiedenis overleefd. Het heeft allicht oorspronkelijk in de parochiekerk gestaan maar werd in 1791 in de kapel van het zogenaamde scheepstrekkersambacht geplaatst. Die stond naast de brug over de Demer. De brug werd in mei 1940 opgeblazen om de doortocht van de Duitsers af te remmen. Bij die ontploffing viel het beeld in het water maar toenmalig gemeentesecretaris Van Aert sprong in de rivier om het beeld te redden. In 1954 werd het beeld in een nieuwgebouwde kapel in de buurt van de pastorie geplaatst. In 1967 werd brand gesticht in die kapel en het beeld werd zwart geblakerd. Pastoor Backx liet de Madonna professioneel restaureren in het stadsmuseum van Leuven.

Tijdens de Open Kerkdagen liggen een reeks oude cijnsboeken in de kerk. In een van die boeken blijkt het mariabeeld vermeld te staan. De precieze ouderdom van het beeld was nooit echt duidelijk maar het cijnsboek vermeld dat het in 1519 werd geplaatst. De deelgemeente kan dus binnen twee jaar 500 jaar Madonna van Testelt vieren.

20170603_155931

Geef een reactie