Topmuzikanten bij Nicky’s Catwalk en Stamineeke

Met het eindejaar binnen handbereik worden overal in Vlaanderen kerstmarkten neergepoot en winkelzondagen georganiseerd. Maar er is nog een opvallende trend. Je kan bijna dagelijks wel een tof optreden of een concertje meepikken. Volgend weekend staat er in Diest nogal wat schoon volk op verschillende podia.

De Calle van Het Paenhuys komt terug naar Diest

Zaterdag 14 december pakt Maaike Van den dries in Stamineeke Webbekom uit met een topper. Pascal “de Calle” Verlinden speelt er met zijn project Verlin. De Calle heeft stevige connecties met Diest. Zijn vader had in Aarschot jeugdkroeg The Kinks en zelf opende hij later in Diest Het Paenhuys. In die punkkroeg speelden de toen nog piepjonge Scabs een van hun eerste optredens. Jawel, als punkband.

Pascal Verlinden woont ondertussen in Antwerpen. Hij heeft zijn eigen kunstatelier waar ook collega’s kunstenaars hun ding komen doen. Waar artistiek volk samen komen wordt al eens gezongen. De stemmen van de calle, Thierry Volders en Willemijn de Krey bleken in mekaar te klikken als een met diamanten belegde Rolex. De Calle is zelf een virtuoos op de gitaar maar Thierry Volders overstijgt dat niveau zo mogelijk nog. De jonge blonde Willemijn lijkt weg gelopen uit de kasteeltoren van een ridderfilm. Tijdens een optreden van Verlin zit ze er vaak wat onschuldig en afwezig bij. Samen met een hondje in een, allicht gouden mandje. Dat komt omdat ze relatief nieuw is bij de groep. Als ze haar rol als backing vocalist invult veroorzaakt ze muzikale tintelingen in de ruggegraad. Een ongepolijste briljant.

Verlin speelt in principe enkel eigen nummers. Maar de cover van Don Mc Lean’s Vincent mogen ze zaterdag ook spelen. In Het Gemeentehuis sloot de Calle af met die klassieker. Het werd opvallend stil in de kroeg. Dat moet in Stamineeke Webbekom ook lukken.

Je kan verder lezen na het filmpje

The Joshua en Kirri Experience in Nicky’s Catwalk

Op zondag 15 december kan je in het centrum van Diest nog twee monumenten van de muziekscene in het Hageland gaan beluisteren. Joshua Vercammen en Kirri Valvekens spelen allebei in nogal wat straffe muziekprojecten mee maar als deze twee steengoede muzikanten de krachten bundelen mag je dat rustig een experience noemen. The Joshua & Kirri Experience staat om 17 uur op het verwarmde terras van Nicky’s Catwalk.

Uitbater Marc Smets nam twee jaar geleden een opmerkelijk initiatief. In de zomerperiode stond er iedere zondagnamiddag een talentvolle band op zijn terras. De horecabaas bewees toen dat hij een fijne neus heeft voor gevarieerd talent. Akoestisch gedimde rockers, fijngestemde muziekpoëten, gitaarvirtuosen en zelfs een diva met harmonica die de sfeer van het Parijse Montmartre deed vermoeden. Na die reeks deed Marc Smets het even wat kalmer maar hij knoopt nu weer aan met die traditie en presenteert meteen twee knallers.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Backstage gitan

De organisatoren van de Gitannekesfoor hebben vorig jaar een pauze ingelast. Hoe lang die gaat duren is niet bekend maar de ploeg wil het businessmodel achter het festival herbekijken. Voorlopig hebben ze de erg creatief in mekaar geknutselde backstage neergepoot op de terreinen van De Oranjerie. De constructie met geschakelde containers is perfect geschikt voor optredens en events. Volgende vrijdag 13 december vindt daar 80s DécaDanse plaats met een live optreden van het DJ-collectief Dashiki Johnson. Als we naar de promobanner kijken hebben we een vaag vermoeden dat er ook een gastoptreden is van een gereputeerde Diesterse patisseriebakker maar het kan ook een verloren gelopen familielid zijn die zich aan een DJ-setje waagt.

Kerstmarkt

Op vrijdag 13 december start de kerstmarkt in Diest. Op de Kaai staan ongeveer zestig standjes waar je toffe hebbedingetjes kan kopen. Maar er is ook muziek. Niet meteen een programmatie die je met zwevende engeltjes en kerststallen associeert maar eerder het lichtvoetige coverwerk. Vrijdag 13 december om 19.00 uur staan Emily & the 4 stars op de plankenvloer. Zondag 15 december om 16.00 uur is dat de Lou Marvin Band.

Pascal Verlinden | Verlin – Zaterdag 14 december – 20.00 uur – Stamineeke Webbekom
Joshua & Kirri – Zondag 15 december – 17.00 uur – Nicky’s Catwalk

Geef een reactie