Stiyx is de nieuwe patrouillehond van politiezone Demerdal

Hoofdinspecteur Dirk Celen van politiezone Demerdal was al een tijdje de enige politieagent die nog over een patrouillehond beschikte. Zowat iedereen kent ondertussen zijn hond Terror wel. Terror schrikt er niet voor terug om agressieve boeven te pakken of verborgen pakjes uit de meest onmogelijke spelonken of voertuigen op te sporen. Dat toonde hij jarenlang op allerlei demonstraties en open dagen van brandweer en politie.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Ook Terror wordt een dagje ouder

De politiezone had ooit drie patrouillehonden in actieve dienst maar de begeleiders ervan maakten andere keuzes, kregen een andere functie of gingen op pensioen. Enkel Terror bleef over. De hond van hoofdinspecteur Celen heeft echter ook al aardig wat jaren op de teller en de zone dreigde op termijn zonder hond te vallen.

Mechelse herder Stiyx slaagt in proeven

Dat risico is afgewend. De redder is inspecteur Dorien Couwberghs. Zij slaagde met haar Mechelse herder Stiyx in de toelatingsproeven aan de politieschool in Limburg. Stiyx is eigendom van hondengeleider Dorien. Zij trainde in haar vrije tijd  de hond voor de toelatingsproeven.

In oktober 2019 startte zij met Stiyx de specifieke opleiding tot patrouillehondgeleider. Die opleiding neemt gemiddeld drie dagen per week in beslag en duurt tot eind mei 2020. Ondertussen mag de hond al ingezet worden voor patrouilles.

Dorien Couwberghs is sinds  2013 als interventieinspecteur aan de slag bij de politie Demerdal-DSZ. Zij heeft een grote passie voor het werken met honden, het is haar uitgesproken hobby. Stiyx is haar derde herdershond.

Korpsleiding overtuigd van meerwaarde

De korpsleiding is overtuigd van de meerwaarde van een patrouillehond. Maar gelet op de beperkte schaalgrootte van de lokale politie Demerdal-DSZ zit de uitbouw van een specifiek hondenteam er niet in. De hondengeleider blijft lid van de interventiedienst. Tijdens haar interventiebeurten kan zij zich laten bijstaan door Stiyx. Daarnaast krijgt zij specifieke patrouilleopdrachten bij evenementen maar ook op locaties waar de patrouilles met het voertuig niet gemakkelijk toegang hebben. Stiyx zal ook regelmatig ingezet worden voor federale ordehandhavingsopdrachten.

Een patrouillehond bij de lokale politie heeft zeker een meerwaarde. Maar de eerste voorwaarde is een gedreven hondengeleider die er zelf voor zorgt dat de hond een ondersteuning betekent voor de politiezorg in het algemeen en voor de collega’s in het bijzonder.

Geef een reactie