Warme winter verstoort bietencampagne maar is een ramp voor vlinderpopulatie

Eerder deze week meldde Tiense Suiker dat het de levering van bieten door de telers tijdelijk onderbreekt. Er zijn namelijk te veel rotte bieten op en in de akkers door de vorstprik en de daaropvolgende hoge temperaturen. Nu meldt de Vlinderstichting dat het ongewoon warme winterweer een ramp dreigt te worden voor de vlinders.

Op nieuwjaarsdag vlogen er ook in het Hageland al citroenvlinders en in de eerste week van januari zijn ook de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta al opgemerkt. Temperaturen van tien tot dertien graden Celsius is hoog genoeg om de vlinders uit hun winterslaap te lokken maar ze kunnen dan nog niet vliegen. Daarvoor hebben ze een temperatuur nodig van minstens twintig graden. In zo’n omstandigheden kruipen de dieren weg om zich te beschermen maar ze gebruiken uiteraard wel energie. Ontwaken uit een winterslaap alleen al kost veel krachten maar door de schommeling van de temperatuur met opnieuw vorstnachten in december en warme nachten in januari proberen ze om weer in hun winterslaap te geraken om er daarna weer uit te komen.

Hoe minder reserves dat de vlinders over hebben, hoe kleiner de kans dat ze zich in het voorjaar succesvol kunnen voortplanten. De situatie is vooral van toepassing voor de vier vlinderoverwinteraars dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Deze hebben een echte winterslaap. De atalanta, die ook steeds vaker in de winter hier blijft, heeft geen winterslaap, maar gaat in winterrust als het te koud is. Dat kost minder energie en ook het weer actief worden gaat sneller en is minder inspannend. Nadeel is echter wel dat ze minder goed tegen de vorst kunnen. Waarschijnlijk zijn flink wat overwinterende atalanta’s tijdens de koude periode gesneuveld. Alle andere dagvlinders zijn nu ergens als ei, rups of pop aanwezig en welke invloed de hoge temperaturen op hun winterrust/slaap heeft is onduidelijk. De klimaatverandering kan op die manier destructief worden voor onze uitgebreide vlinderpopulatie.

Geef een reactie