Kampen zonder beperkingen: minister Dalle speelt dikke Bertha in Rillaar

We schreven het eerder al. Minister Benjamin Dalle kwam vorige vrijdag de kampzomer openen en dat deed hij op de terreinen van chiro Rillaar. Uiteraard werd de Vlaamse excellentie geflankeerd door de burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten.

De zomer van 2022 is de eerste sedert twee jaar zonder beperkende regels voor de jeugdkampen. Het bezoek van Benjamin Dalle verliep onder meer daarom helemaal niet formalistisch. Dalle heeft overigens een positieve reputatie op dat vlak. Als hij het veld in trekt voor werkbezoeken doet hij dat wel vaker in jeans en op trendy sneakers. Deze keer ging het er wel erg gemoedelijk en zelfs even stevig aan toe.

Het plan was dat de minister zou helpen met de opbouw van een tent. Dat gebeurde ook maar enkele snoodaards van chiro Lembeek hadden straffere plannen. Zij daagden Benjamin Dalle uit voor een partijtje dikke Bertha en die liet zich niet pramen. De minister werd niet gespaard door die gasten van de chiro.

Na de inspanning was het tijd voor een overleg met de ganse groep. Dalle had wafels en zelfs godbetert pintjes bij. Of dat een symbolische opgestoken middenvinger was naar het handjevol burgemeesters die met een verbod op alcohol tijdens de kampen zwaaiden weten we niet maar Dalle vermeed alleszins de polemiek door duidelijk te benadrukken dat het om alcoholvrije pintjes ging.

Naar aanleiding van het bezoek van de minister in Rillaar werden een paar opvallende cijfers bekend gemaakt. Deze zomer worden zo’n 26.500 kampen en speelpleinwerkingen georganiseerd. Dat aantal stijgt jaar na jaar. Bij de speelpleinwerkingen alleen is het aantal activiteiten toegenomen van 557 in 2015 tot 628 werkingen deze zomer. Ook het aantal leden bij de jeugdverenigingen blijft stijgen. Er zijn meer dan 279.000 jongeren ingeschreven bij de start van dit werkjaar.

Om het jeugdwerk beter te ondersteunen werd onlangs het masterplan Jeugdkampen goedgekeurd binnen de Vlaamse Regering. Met het plan wil Vlaams minister Dalle het eenvoudiger maken voor de jeugdorganisaties om kampen te organiseren. Er komt een vernieuwde website met overzichtelijke informatie voor groepen die op kamp gaan en later dit jaar komt er ook een zogenaamde ‘kampas’ waarmee vrijwilligers eenvoudiger een locatie kunnen boeken. Daarenboven werd de voorraad tenten van de Vlaamse uitleendienst (ULDK) aangevuld met voor 1 miljoen euro aan nieuw kampeermateriaal.

Geef een reactie