Warande krijgt inclusieve speeltuin voor kinderen met en zonder handicap

Aan het Warandepark in Diest zijn de afbraakwerken van de speeltuin naast het voetbalstadion gestart. De volgende weken wordt er gebouwd aan een nieuwe inclusieve speeltuin, waar ook kinderen met een handicap hun hart kunnen ophalen. Er wordt onder andere een stilteruimte, een vogelnestschommel, een extra brede taludglijbaan, en een klank- en voelwand geïnstalleerd.

Met de aanleg van de inclusieve speeltuin stimuleert het stadsbestuur van Diest dat alle kinderen, met en zonder handicap, samen kunnenspelen. De Kindergemeenteraad plaatste in 2020 die inclusieve speeltuin op de prioriteitenlijst. Volgens schepen van Jeugd Rick Brans is het concrete ontwerp het resultaat van een participatief traject met de Kindergemeenteraad enerzijds en met ervaringsdeskundigen van onder andere de scholen voor buitengewoon onderwijs De Bremberg en de Warandeschool, scouts Akabe Biebel, vzw Home Martine Van Camp, en de G-Kracht Adviesraad anderzijds.

Op maat

Een aantal speeltuigen zijn op maat gemaakt van kinderen met een handicap. Prikkelarm spelen kan in de stilteruimte. De klank- en voelwand zorgt voor spelplezier voor kinderen met een visuele beperking. Een taludglijbaan is een glijbaan die gebouwd wordt op een helling, zodat ook kinderen met een rolstoel er -met of zonder begeleider – van kunnen gebruikmaken. De bedoeling is om de fysieke barrières van andere speeltuinen zoveel mogelijk weg te werken.

Toegankelijkheid

De nieuwe speeltuin moet tegen het voorjaar van 2022 afgewerkt worden. Om de toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel te vergroten, wordt er een verhard pad naar en tussen de speeltuigen aangelegd. Er wordt eveneens aansluiting voorzien op de met de andersvalidenparking van het zwembad.

Om dit project te realiseren, trekt het stadsbestuur 56 000 euro uit.

Geef een reactie