Tractorenactie in Tienen op woensdag 1 december

Op woensdag 1 december vermijd je best de kleine ring rond Tienen. De Boerenbond organiseert daar namelijk een tractorenactie onder de slogan #geefboerentoekomst.

De boeren zijn ongerust over het uitblijven van een definitief stikstofkader voor de landbouwsector. Dat zet volgens de Boerenbond de toekomst van duizenden families op het spel. De actie wordt mee ondersteund door Ferm voor agravrouwen en Groene Kring.

Bij Boerenbond beseffen ze dat het stikstofdossier zeer complex is en dat ook de landbouwsector zware inspanningen zal moeten leveren, al is duidelijk dat de landbouwsector alleen het probleem niet zal kunnen oplossen. De belangengroepering wil – net zoals we in het verleden – blijven samenwerken om oplossingen te vinden. Ze aanvaarden echter niet dat de Vlaamse regering hen naar eigenz eggen koudweg in de steek laat.

Met het stikstofarrest van 25 februari kwam heel het kader rond stikstof op losse schroeven te staan en ging de vergunningsverlening in de landbouw de facto op slot. De Vlaamse regering beloofde snel een einde te maken aan het vacuüm dat gecreëerd werd met – voor het einde van het jaar – een definitief stikstofkader dat rekening zou houden met ecologische en socio-economische doelstellingen. In mei kwam nog een instructie die soepel was voor de industrie en zeer streng voor landbouw. Sindsdien bleef het stil en lijkt dat stikstofkader er niet meer te komen voor het einde van het jaar.

De tractorenacties worden niet alleen in Tienen georganiseerd. De boeren protesteren in alle Vlaamse provincies. De andere acties vinden plaats in Geel, Hasselt, Roeselare en Gent.

Geef een reactie