Demervallei is kandidaat voor Nationaal Park

De projectoproep van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om drie nieuwe nationale parken en drie landschapsparken af te bakenen in 2023, zou wel eens een enorme impact kunnen hebben op de ontwikkeling van het Hageland en meer specifiek van de Demervallei.

Een coalitie van gebieds- en waterbeheerders, 17 gemeenten, 2 provincies en een aantal middenveldorganisaties heeft een kandidatuur ingediend voor een nationaal park Demervallei. Trekker van het project is Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.

Binnen de Demervallei bestaat al een jarenlange samenwerking tussen lokale, provinciale en Vlaamse overheden en middenveldorganisaties. Samen werken ze aan waterveiligheid, natuurontwikkeling, lokale economie, landbouw en recreatie in de vallei. Met de oproep van de Vlaamse overheid zag de gebiedscoalitie de kans om deze samenwerking te versterken, te verbreden en te verdiepen. Hiertoe werden nieuwe partners betrokken en bijkomende gebieden toegevoegd, zowel in provincie Limburg als in Vlaams-Brabant, onder meer Het Hageland en de Dijlevallei.

Het afgebakende projectgebied heeft heel wat troeven qua natuur, maar ook qua recreatie en lokale economie. Grote stukken van het gebied worden vandaag al als natuurgebied beheer, met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos als voornaamste beheerders. 

Het gebied ligt op het kruispunt van drie ‘ecoregio’s: de Kempen, de heuvelzone en de riviervalleien. Dit zorgt voor een zeer afwisselend landschap van ijzerzandsteenheuvels, een brede riviervallei, kleinere beekvalleien en stuifduinen. Die variatie zorgt op zijn beurt voor een uitzonderlijke afwisseling aan leefgebieden en soorten. Z

Volgens Chris Dictus, coördinator Life Delta van Natuurpuntvind je hier topnatuur, zowel op Vlaams als Europees vlak. Dictus citeert onder meer de alluviale bossen, de valleigraslanden en de heide- en veengebiedjes. Hier broeden ook belangrijke vogelsoorten zoals grauwe klauwier en bruine kiekendief.

Een nationaal park Demervallei heeft zowel aan de bewoners als de bezoekers heel wat te bieden. Vandaag wordt het gebied al doorsneden door tal van wandel-, fiets- en ruiterroutes. Daarnaast kan je de streek vanop het water verkennen in een kano of kajak. Het is bovendien zowel via de weg als het openbaar vervoer goed te bereiken.  In de rand van het gebied vind je ten slotte een aantal historische steden en dorpjes. 

Het kerngebied van het toekomstige nationaal park Demervallei omvat zo’n 7.000 ha, de zoekzone voor natuurontwikkeling is zo’n 6.000 ha. Daarnaast is er nog een omliggend landschap afgebakend dat zo’n 5.000 ha beslaat. De natuurzones liggen bijna uitsluitend in Vlaamse of Europese beschermingszones en in groene bestemmingen. De impact van dit nationaal park op andere landgebruiken zal dus beperkt zijn. 

De partners van het project

Partners van het project: Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw, Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, Provincie Limburg, Provincie Vlaams-Brabant, Bekkenbestuur Demervallei, Bekkenbestuur Dijle- en Zennevallei, Regionaal Landschap Dijleland, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Beringen, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Halen, Herk-de-Stad, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Lubbeek, Lummen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tremelo.

Geef een reactie