Bettes Soul Experience op Lolands is een onwaarschijnlijk straffe verzameling klasbakken

Na een jaartje covidpauze staat de editie 2021 van Lolands stevig in de steigers. Wie het programma goed bekijkt is het ongetwijfeld al opgevallen dat het programma van de zaterdag op een atypische manier is opgebouwd. De meeste festivals bouwen crescendo op maar bij Lolands is dat dit jaar niet zo! Er staat namelijk al heel vroeg in de namiddag een groep op het podium die de wei meteen uit de bol kan laten gaan. Wie ‘s middags te lang aan het dessert blijft zitten zou dus wel eens een geweldig feestje kunnen missen.

Beginnen doen we ‘s zaterdags nog rustig maar wel zeer schoon. Berry Quincy is een naam die je nu al mag koesteren in je muzikale brein. De band uit Leuven serveert vooral live een lekkere kluif muziek.

Na die rustige aanloop dreigt de wei echter meteen te ontploffen. De Bettes Soul Experience werd pas later aan de affiche toegevoegd en het was aanvankelijk niet helemaal zonneklaar wat we eigenlijk mochten verwachten. Ondertussen is bekend wie er allemaal naast Bert Voordeckers op het podium zal staan en dat zijn stuk voor stuk straffe namen.

De reputatie van Bert Voordeckers als live performer staat al jarenlang als een accent in de notenbalk maar de band die hij nu naast zich op het podium heeft verzameld is straffe kost. Speciaal voor Lolands werd zowat het beste van wat in het verre Hageland en omstreken op de podia rondloopt rond de Bettes ingepast. Bettes Soul Experience is bijna een bigband met een unieke verzameling klasbakken die gegarandeerd voor vuurwerk zullen zorgen, nog voor het Lolandsfeestje goed en wel bezig is.

Wij konden al een eerste impressie meemaken van wat je zaterdag vlak na de middag op de wei van Magda en André mag verwachten en we werden bijna uit onze nochtans stevige schoenen geblazen.

De naam van veel van deze topmuzikanten laat misschien niet meteen een lamp branden maar ze spelen bijna stuk voor stuk al hun ganse carrière als sterkhouder bij de grootste namen in de showbizz. We stellen ze de volgende dagen graag wat uitgebreider voor maar we geven hier al kort de samenstelling prijs van de Bettes Soul Experience.

Raf Helsen op drums

Met Raf Helsen op drums komt een man naar Lolands die internationaal een stevige reputatie heeft opgebouwd. Raf is een product van het conservatorium in Brussel waar hij werd opgeleid als multi-instrumentalist. Hij was lange tijd drummer van The Golden Bisband, een selectie van topmuzikanten die onder meer René Froger, Johnny Logan, PP Michiels en Helmut Lotti begeleidden. Freelance speelde hij met Rob de Nijs, Paul Young, Toots Thielemans, The Supremes en The Three Degrees. Say no more.

Raf Helsen is freelance-drummer bij Gunther Neefs en de vaste drummer in de begeleidingsband van Bart Herman. Hij werkt mee aan de theatertournee van Bart Kaell en Luc Appermont. Omwille van het succes van die tournee komt er een nieuwe reeks voortellingen in het najaar van 2021.
Raf Helsen doceert zelf ook drums en percussie aan de Academie van Heist-op-den-Berg.

Bassist van Boogie Boy en Stan van Samang

Carlo van Bellegem plukt volgende zaterdag in Scherpenheuvel aan de snaren van de basgitaar. De kans is groot dat een aantal mensen hem recent nog live aan het werk zagen. Carlo speelde namelijk bas tijdens het optreden van Boogie Boy bij Nicky’s Catwalk in Diest. Hij zet ook de baslijn uit bij Halfzeven Doenker, Red Zebra, Sois Belle, ,Jim Walker en The Expendables. Wie voor de covidcrisis naar Stan Van Samang ging kijken in de Lotto Arena, zag dit muziekmonument ook daar aan het werk.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Drukke namiddag voor Pedro Gordts

Op keys is Perdo Gordts aan zet. De kans dat hij na het optreden van de Bettes Soul Experience blijft rond struinen op het festivalterrein is vrij groot. Hij moet ‘s avonds namelijk opnieuw aan de bak want Pedro speelt ook keys bij Zornik. Als referentie kan dat tellen. Verder begeleidde hij de laatste jaren onder meer Geike in haar soloperiode, Els De Schepper, Heartland Drive, Raf Van Brussel en Soulbrothers.

Jan “Hasjke” Haesevoets op gitaar

Jan Hasjke Haesevoets is allicht een naam die bij veel mensen wel degelijk een lamp doet branden. Hij speelde in diverse bezettingen in zowat elke muziekkroeg in het Hageland en was ook een tijdje zelf uitbater van het muziekcafé Loxberger, jawel…in Loksbergen. Wie zijn naam laat vallen krijgt bijna automatisch het woord multitalent als antwoord. Bij de Bettes Soul Experience speelt hij gitaar, het instrument dat een beetje het verlengstuk van zijn lijf is geworden. Hasjke tourde voor de covidperiode door Vlaanderen met Laura Ramaekers onder de naam Troubadours. Laura staat ook bij de Bettes Soul Experience op het podium als backing-vocaliste.

Marc Steenbergen op saxofoon

Bij de blazerssectie valt meteen Marc Steenbergen op. Vaste klant in ‘t Stamineeke in Webbekom waar hij regelmatig door een aantal grote namen die daar passeerden, mee op het podium werd geroepen. Wij zagen de Steen daar onder meer een geweldig optreden geven met Rocco Di Turi, de oom van Mauro Pawlowski, zijn zoon Allesio Di Turi, de vaste drummer van The Sore Losers, Fabio Canini en Marijke Hulsmans. Memorabel!
Marc Steenbergen studeerde aan het Koninklijk muziekconservatorium in Brussel en behaalde er de 1ste prijzen notenleer, klarinet en kamermuziek. Marc was actief bij de hooggewaardeerde muziekkapellen van het  Belgische leger en in 1985 sloot hij zich aan bij de muziekkapel van de Belgische gidsen waar hij 1ste solist klarinet werd. Hij heeft dus een klassieke opleiding en die komt goed van pas als dirigent bij de Diestse concertband. In de blazerssectie van Bettes Soul Experience speelt hij sax.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Dirigent van Jazzisfaction

Chris Vandeweyer is allicht een beter bekend gezicht bij veel muziekliefhebbers. De man is dirigent van Jazzisfaction, de huisbigband van GC Den Egger. Bij de Bettes Soul Experience speelt hij trompet.
Chris is net als zijn collega Marc Steenbergen een product van het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. Hij behaalde daar de eerste prijzen notenleer, transpositie en kamermuziek, een hoger diploma voor trompet en een pedagogisch getuigschrift voor koperblaasinstrumenten. Hij behaalde verder de licentie Jazz aan het Lemmensinstituut. Een muur vol dus en dat is te merken.

Chris begeleidde Helmut Lotti zowel als gitarist als trompettist voor de opnames van een drietal cd’s. Hij schreef verder arrangementen voor onder meer Viola Wills, Lisa del Bo, Tess, Wendy Fierce, Vanessa Chinitor en Anneke Gronloh.
Chris doceert ook aan de academies van Diest en Tienen.

Trombonist van Tattoo del Tigre

Het parcours van Pieter Lamotte leest als een opsomming van de kwalitatief betere Belgische bands. Een kleine maar niet exhaustieve opsomming van de artiesten waarmee hij op het podium stond: Kris De Bruyne, Raymond van het Groenewoud, dEUS, Warhaus en Savana Station. Maar vooral Tattoo del Tigre is in dit kader een referentie. Wie in die mambo-bigband een van de sterkhouders was zal op de wei van Magda en André zeker niet uit de toon vallen bij al het soulgeweld dat daar vlak na de noen gaat exploderen.
Pieter speelt trombone in de blazerssectie van de Bettes Soul Experience.

Backing vocals van bijzonder hoog niveau

En dan zijn wij bij de backing vocals aanbeland. Ons favoriete stokpaardje omdat we vinden dat het Hageland heel veel talent heeft op die positie. Jammer genoeg blijven die mensen vaak ondergewaardeerd. De Bettes zal stevig uit zijn pijp mogen komen volgende zaterdag. Met Kim Buttafuoco en Laura Ramaekers heeft hij twee toppers achter zich die bangelijk veel kwaliteit combineren met een pak ervaring

Laura Ramaekers probeerde als zeer jong talentje een carrière uit te bouwen via Idool. Dat lukte maar deels. Kwaliteit drijft echter altijd boven. Laura combineerde haar job als opvoedster met een bijberoep als make-up artieste. Maar ze bleef ook zingen. Adele was haar grote voorbeeld. Die Britse superster heeft een heel bijzonder stembereik en een heel aparte klankkleur. Laura kon dat echter aan en dat was meteen de aanzet voor het optuigen van een Adele tribute band. De juiste muzikanten vinden nam een tijdje in beslag maar het leverde uiteindelijk op. Laura Ramaekers werd de frontvrouw van L’Adele. Een van de muzikanten in de tribute band is, jawel, Jan Haesevoets. Naast L’Adele vormen Jan en Laura ook het akoestische duo Troubadours. En zaterdag staan ze dus samen op de planken van Lolands.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Kim Buttafuoco, dat staat voor 20 jaar ervaring

De kers op de taart is Kim Buttafuoco. Zij staat ondertussen twintig jaar op de planken en ook in haar geval kunnen we weer een lang lijstje van fantastische artiesten opsommen waar zij ooit de backing vocals voor gedaan heeft. We beperken ons tot een referentie, Will Tura. Wie hem een beetje kent weet dat hij een uiterst minzaam maar tegelijkertijd zeer veeleisende professional is. Op de LP Onvergetelijk mocht Kim in duet met Will. Zoek het even op in Google en je weet dat je zaterdag een geweldige performance mag verwachten.

Maar veel beter dan dat allemaal uit te leggen kunnen we Kim laten horen, samen met levensgezel Pedro Gordts in hun thuisstudiootje. Zet u neer, nip aan een glaasje wijn en geniet van deze fantastische artieste.

Geef een reactie