Uitbraak covid-19 in opvangcentrum Peeterskasteel in Scherpenheuvel

Drie volwassen bewoners van het Peeterskasteel hebben vorige week positief getest op het coronavirus. Centrumbeheerder Caritas en het lokaal bestuur hebben daarom op zondag 12 september een mobiele testing ter plaatse georganiseerd. Een team van ELZ Demerland nam 112 testen af, zowel bij bewoners als personeel.

Op dit moment zijn al 29 van de 142 bewoners positief. Van 8 personen is het resultaat nog niet gekend, 33 bewoners werden nog niet getest.

Van de 27 personeelsleden werden er al 12 getest, deze tests waren allemaal negatief. De overige personeelsleden kunnen vandaag terecht bij het mobiel team voor een collectieve testing of bij hun eigen huisarts.

Op maandag 20 september wordt een tweede testmoment georganiseerd.

Maatregelen

De positief geteste personen en hun gezin blijven in isolatie. De anderen beperken hun contacten en gaan dus niet naar school of naar het werk. Mensen waarvan het volledige gezin negatief testte, mogen wel boodschappen doen.

Centrumcoördinator Gitte Claeys wijst er op dat er veel kinderen in het centrum wonen. De besmettingen doen zich allemaal voor bij gezinnen. De meeste van de bewoners die ouder zijn dan 12 jaar en die al langer in het centrum verblijven lieten zich vaccineren. Een grote groep nieuwe bewoners kreeg nog niet de kans om gevaccineerd te worden.

Impact op scholen en kinderopvang

De crèche in het Peeterskasteel is tijdelijk gesloten.
In de scholen en buitenschoolse kinderopvang Baloe zijn er voorlopig geen grote gevolgen. Alle contacten werden beoordeeld als ‘laag risico’. Er is dus geen quarantaine nodig, wel verhoogde waakzaamheid. Volgens burgemeester Claes werden alle ouders op de hoogte gebracht. De kinderen blijven alleszins in quarantaine of isolatie tot en met 21 september. Op basis van de testing van volgende week maandag wordt bekeken of deze datum behouden blijft of verlengd dient te worden.

Geef een reactie