Aarschot maakt fietszone volledig autovrij op Autoloze zondag

Van 16 tot en met 22 september is het de Week van de Mobiliteit en op zondag 19 september is er ook Autoloze Zondag. In Aarschot grijpen ze die evenementen aan om een gedeelte van de binnenstad volledig autovrij te maken. Een paar straten worden ingericht als speelstraat en de fiets staat centraal in een resem activiteiten.

Aarschot was een van de eerste steden in Vlaanderen om een groot gedeelte van de binnenstad om te vormen tot een fietszone. Op autoloze zondag wordt die fietszone volledig autovrij. Burgemeester Gwendolyn Rutten heeft op 19 september tussen 12 en 18 uur een rij- en parkeerverbod uitgevaardigd in alle fietsstraten in Aarschot. Op het binnenplein van de Bonewijk gaat dat verbod al in vanaf 10 uur.

Welke straten tot de fietszone behoren kan je checken op https://www.aarschot.be/fietszone

Je kan verder lezen na de afbeelding

De ganse week staat bol van de activiteiten.

Op zondag 19 september kunnen de peuters en de kleuters deelnemen aan de Stamperkeskoers. Op en rond de Grote Markt zullen ze veilig kunnen koersen met hun fiets, loopfiets of step. Elke deelnemer krijgt een medaille uitgereikt door Artuur, de mascotte van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot.
Er zijn al heel wat Stamperkes ingeschreven. Wil je je peuter of kleuter nog inschrijven? Check dan snel of er nog vrije plaatsen zijn via www.jcdeklinker.be.

Timing voor de Stamperkeskoers:
14.30 uur: Aanmelden Stamperkeskoers
15.00 uur: Start geboortejaar 2019 (2 jaar)
15.30 uur: Start geboortejaar 2018 (3jaar)
16.00 uur: Start geboortejaar 2017 (4jaar)
16.30 uur: Start geboortejaar 2016 (5jaar)
17.00 uur: Start steppersronde

Ook voor kinderen die niet deelnemen aan de Stamperskoers is het de moeite om op zondagnamiddag 19 september af te zakken naar het autovrije centrum. Op de Grote Markt is er straattheater en er staan springkastelen. De Rumoldus Wetzstraat en de Albertlaan worden ingericht als speelstraten. In de Rumoldus Wetzstraat is dat tussen 13 en 18 uur en in de Albertlaan is dat tussen 10 en 18 uur.
Op de Bonewijk kunnen kinderen op zondag 19 september vanaf 14 uur toertjes fietsen op het fietscircuit.

Je kan dit evenement ook terugvinden via deze link naar onze pagina “Uit uw kot”

Scholen stimuleren gebruik van fiets

De schoolgaande jeugd is een van de belangrijkste doelgroepen om het gebruik van de fiets te promoten en te stimuleren. Alle leerlingen van de lagere scholen in Aarschot, die tussen 16 en 22 september minstens 3 keer te voet of
met de fiets naar school gaan, kunnen hun volle stempelkaart inruilen voor een gratis deelname
aan een zweminstuif. De stempelkaarten worden via de lagere scholen verdeeld.

Technische controle en fietsgraveren

Het initiatief wil het gebruik van de fiets stimuleren maar het is ook belangrijk dat die fiets technisch in orde is. De lokale politie organiseert op zondag 19 september een fietscontrolestand waar je je vehikel kan laten checken.
Op dinsdag 21 en woensdag 22 september kan je op de Grote Markt je fiets laten graveren. Je kan gewoon langskomen zonder reservatie. Op dinsdag van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur gebeurt dat door de dienst Mobiliteit van de stad Aarschot. Op woensdag 22 september bemant de lokale politie de fietsgraveerstand van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur.

Kanovaren op de Demer

Op Autoloze Zondag (19 september) kan je Aarschot ook vanop het water ontdekken. Om 10 uur, 13 uur en 16 uur vertrekken kanovaarten aan het voetgangersbruggetje op parking Demervallei. Een kanovaart duurt telkens
ongeveer 1 uur. Vanaf de uitstapplaats ter hoogte van het Kasteel van Nieuwland wandel je met
een Aarschotse stadsgids terug naar het centrum van Aarschot. Per kanovaart zijn er slechts 10 kano’s beschikbaar (min. 2, max. 3 personen per kano).
De minimumleeftijd is 6 jaar en je moet kunnen zwemmen. De kanovaart kost 10 euro per persoon.

Reserveer je deelname via www.hetgasthuis.be.
Je kan dit evenement ook terugvinden via deze link naar onze pagina “Uit uw kot”

Pillampentocht en fietstocht langs trage wegen

Op vrijdag 17 september kan je een avondwandeling maken langs veldwegen, kerkweggetjes en bospaden. De wandeling vertrekt om 19 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 (parking toekomstig fietscafé). Vergeet je zaklamp niet.
Op zaterdag 18 september kan je deelnemen aan een fietstocht langs trage wegen. De fietstocht vertrekt om 14 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 en wordt begeleid door een Aarschotse stadsgids.

Je kan je deelname reserveren via http://www.hetgasthuis.be.

Week van de Mobiliteit en Autoloze zondag vallen onder de verantwoordelijkheid van Gwendolyn Rutten (Burgemeester) – Annick Geyskens (Schepen van Mobiliteit en Toerisme) en Geert Schellens (Schepen van Jeugd)

Geef een reactie