Hagelandse gemeenten sterk verdeeld over invoering statiegeld op blikjes en plastic flessen

Veel mensen storen zich mateloos aan zwerfvuil maar toch is het een probleem dat maar moeilijk onder controle lijkt te brengen. Onder meer blikjes worden nog steeds massaal ongegeneerd in de natuur gekieperd.

Al sedert 2017 probeert De Statiegeldalliantie daar iets aan te doen en dat heeft opvallend veel succes. In het Hageland blijven nochtans een reeks gemeenten momenteel afzijdig.

De Statiegeldalliantie is een platform waar maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, milieuorganisaties maar ook grote bedrijven zich verenigen om samen te pleiten voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic drankflessen. Het platform wil ook de kosten voor het ruimen van zwerfafval weghalen bij de burger en die kost verschuiven naar het bedrijfsleven dat de verpakkingen aanbiedt. Het sluitstuk van die strategie is een duurzaam en circulair model voor de inzet en het beheer van grondstoffen.

In het Hageland profileerde de gemeente Bekkevoort zich deze week als partner van het platform maar ook Halen, Diest, Aarschot, Begijnendijk, Haacht, Leuven, Boutersem en Tienen steunen de eisen van de Statiegeldalliantie.

Tielt-Winge, Scherpenheuvel-Zichem, Lubbeek, Linter, Zoutleeuw, Geetbets, Rotselaar, Herent en Bierbeek ontbreken op het lijstje!

Op de kaart kan je zien welke gemeenten zich hebben aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Bron: http://www.statiegeldalliantie.org

Gemeenten, bedrijven en organisaties die meedoen kunnen een affiche laten ontwikkelen met een foto die uniek is voor hun organisatie. Op sociale media kan je de actie volgen met de hashtag ##StatiegeldYesWeCan

De alliantie heeft ondertussen 1118 leden en dat begint te wegen op het beleid. In Nederland besliste het (ondertussen demissionaire) kabinet vorig jaar in april om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen. Dat komt er vanaf 1 juli 2021. Bij onze noorderburen hebben ook de meeste provinciebesturen zich achter de eisen geschaard. In België deed enkel het provinciebestuur van West-Vlaanderen dat voorlopig.

In 8 Europese landen bestaat statiegeld op blik en plastic flessen al langer. 10 Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden. In België hebben de federale, de Waalse en de Brusselse regering statiegeld ingeschreven in hun regeerakkoord. Vlaanderen laat dat blikje voorlopig aan zich voorbijgaan.

Geef een reactie