Uitbraak in Bekkevoort lijkt onder controle maar terugschroeven maatregelen leidt tot wirwar aan regeltjes

De snelle uitbraak van het coronavirus in Bekkevoort lijkt ingedijkt. De laatste reeks van 150 testen leverde maar 1 positief geval op. De sluiting van de scholen en de quarantainemaatregelen worden donderdag afgebouwd maar de buitenschoolse activiteiten blijven verboden tot aan de krokusvakantie.

Wij kijken even terug op een bewogen week in Bekkevoort. De gebeurtenissen tonen namelijk duidelijk aan hoe snel een uitbraak kan gebeuren en welke onwaarschijnlijke, vaak ook onverwachte impact dat kan hebben. Anderzijds toont deze case aan dat het terugdraaien van de maatregelen tot absurd ingewikkelde toestanden leidt. Probeert u even te volgen?

Twee positieve gevallen veroorzaken The Perfect Storm

Vorige week dinsdag bleken twee leerlingen van ‘t Scholeke in Wersbeek positief voor de Britse variant van het virus. Daarom werden alle leerlingen van de eerste graad en het personeel snel getest. Dat leverde opnieuw vier bijkomende besmettingen op. Uiteindelijk werden alle leerlingen van de school getest met een mobiele unit. Het aantal besmettingen steeg daarna tot boven vijftig. Dat betekende dat 1 op 3 leerlingen en personeelsleden besmet waren.

Reden genoeg natuurlijk om drastisch in te grijpen. Er is veel interactie tussen de jeugd van Bekkevoort, zowel tussen de scholen als door de buitenschoolse activiteiten. ‘t Scholeke werd in 2 fases gesloten tot en met 29 januari en alle leerlingen en het personeel moesten in quarantaine tot en met 29 januari 2021.

Op zondag 24 januari 2021 zijn er 150 bijkomende coronatesten afgenomen bij leerlingen/personeel van GBS De Verre Kijker, de jeugdverenigingen en kinderen/personeelsleden van de buitenschoolse kinderopvang Ferm. Tegelijkertijd moest het personeel, de leerlingen en hun gezinsleden van GBS De Verre Kijker in Bekkevoort en ‘t Minnepoortje in Assent in quarantaine tot en met donderdag 27 januari.

Bizarre gevolgen

Dat zorgde voor bizarre situaties. Op 1 schepen na werd het volledige schepencollege in quarantaine geplaatst. De lokale politiezone werd verondersteld om die maatregelen te controleren maar ook daar zaten 9 personeelsleden in quarantaine. Voor een aantal lokale ondernemers betekende de quarantaine ook dat ze hun zaak een paar dagen moesten sluiten. Tom Jonckers van fietsenzaak T-Bikes bijvoorbeeld, is de echtgenoot van schepen Nathalie Weckx. Hij moest vanaf zondag meteen de deuren sluiten omdat zijn kinderen op school zitten in Bekkevoort.

De bijkomende testen leverden gelukkig maar 1 positieve uitslag op. Daarom werd op dinsdag 26 januari beslist om de maatregelen opnieuw af te bouwen.

Afbouw is kakofonie van data en maatregelen

Voor ‘t Scholeke Wersbeek moet er eerst een tweede test afgenomen worden van alle leerlingen en personeel die eerder negatief getest hebben. Die test gebeurt op vrijdag 29 januari. Tot zolang blijft de school gesloten. De leerlingen en het personeel blijven in quarantaine tot ze die 2de test hebben afgelegd. Hun gezinsleden mogen dan weer wel uit quarantaine vanaf donderdag 28 januari.
De buitenschoolse kinderopvang Ferm blijft gesloten tot en met vrijdag 29 januari.

‘t Minnepoortje en GBS De Verre Kijker kunnen op donderdag 28 januari weer open. Zij zullen zelf kinderopvang organiseren op donderdag en vrijdag. Ook de kinderen, de ouders en hun gezinsleden mogen uit quarantaine vanaf donderdag 28 januari.

Mensen die positief getest hebben moeten dan weer gewoon tien dagen in isolatie. Daarna mogen ze zonder bijkomende testen terug naar school. Huisgenoten van mensen die positief testten en die niet in isolatie kunnen blijven, moeten zeventien dagen in quarantaine blijven. Dat is een nieuwe maatregel die via een KB dd 26 januari werd uitgevaardigd.

De buitenschoolse activiteiten blijven verboden tot aan het begin van de krokusvakantie. Het gemeentebestuur raadt aan dat leerlingen van de derde graad een mondmasker dragen in de school. Als er een positieve besmetting is in de derde graad wordt dat gedurende twee weken een verplichting.

One comment

Geef een reactie