Speelbergkapel in Lubbeek gerenoveerd

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Lubbeek en het Regionaal Landschap Noord-Hageland werkten samen aan de renovatie van de waardevolle Speelbergkapel.

“In de 17de eeuw werden Leuven en de omliggende gemeenten meermaals geteisterd door de pest. Toen in 1660 de pest uitbrak, besloten drie dorpen om samen een Mariakapel te bouwen op de Speelberg. In 1661 werd de kapel ter ere van O.-L.-Vrouw-van-Troost opgetrokken op de grens van Lubbeek, Holsbeek en Linden”, legt Maj Van Oekelen van de Heemkundige Kring Libbeke uit.

Begin 2018 beschadigde een zware afgevallen tak het dak van de kapel waardoor een dringende renovatie aangewezen was. De gemeente Lubbeek nam hiertoe het initiatief en vroeg het Regionaal Landschap Noord-Hageland om de werken te coördineren. Beide partners konden hierbij beroep doen op de financiële en inhoudelijke steun van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de 360°-erfgoedprojecten.

De Speelbergkapel is waardevol erfgoed omwille van de architecturale waarde, de volkskundige betekenis en de beeldbepalende ligging op de heuvelrug.

“‘360°-erfgoed’ mikt op projecten die zorg voor bouwkundig erfgoed combineren met de integratie ervan in het landschap, precies wat hier gewenst was. Ook Monumentenwacht Vlaams-Brabant was nauw betrokken, met een bouwkundige inspectie van de kapel en deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Erfgoed.

Eind 2019 startte de aannemer met de plaatsing van een volledig nieuw dak in natuurleien. Hij herstelde ook de beschadigde gevelcementering. Vooraan tegen de voet van het gebouw plaatste hij arduinen stenen als verfraaiing. Op het bankje voor de kapel kunnen mensen in alle rust bidden of even uitrusten.

Het Regionaal Landschap volgt het project op én neemt het landschap rond de kapel onder handen. De linden kregen een snoeibeurt en met de aanleg van plantvakken naast de kapel zorgen ze voor de opvang van het regenwater van het dak.

Toeristische tip: de Speelbergwandelroute

De Speelbergkapel ligt op de Speelbergwandelroute. Die is 11,4 km lang. Je passeert een paar stevige hellingen en je trekt over het plateau van de Chartreuzenberg. Je wandelt door diepe
holle wegen en onderweg passeer je de mooie vergezichten van het Lindenbos,
het Chartreuzenbos en hun omgeving.
Bij het wijnkasteel van Urbain Vandeurzen kan je uitblazen met een lekker Hagelands wijntje!

Als je honger hebt kan je een hapje eten in taverne ‘Bed van Napoleon’, een oude boswachterswoning die door de eigenaar verbouwd werd tot een knap restaurant. Volgens de overlevering heeft keizer Napoleon Bonaparte er ooit de nacht doorbracht. 

De start van de wandelroute is aan de Sint-Kwintenkerk, Martelarenplaats 1, 3210 Linden. Volg de knooppunten: 5 – 51 – 53 – 55 – 56 – 47 – 19 – 18 – 111 – 112 – 113 – 114 – 57 – 52 – 5. 

Boven op een groene heuvel van Linden staat een oud boswachtershuisje. De overlevering wil dat keizer Napoleon Bonaparte hier ooit de nacht doorbracht. Op de terugweg van een inspectieronde in mei 1810 verdwaalden Napoleon en zijn klein gevolg. Verkleumd en hongerig klopten ze aan bij de afgelegen hoeve van Jef Tiet. De keizerlijke appetijt bleek verder te reiken dan het bord want ook de boerendochter Eliane viel in de smaak. Hoe dat verhaal verder afloopt, lees je in geuren en kleuren op de kaart van de huidige bistro.

Geef een reactie