Heropstart wekelijkse markt in Diest bewijst dat samenleven met covid-19 mogelijk is (met film)

FILM Freddy Ector – bewerking team Hola Hageland

De wekelijkse markt in Diest startte vorige woensdag opnieuw op. Dat gebeurde op een andere locatie. De belangrijkste reden om uit te wijken naar de Kluisbergstraat is de mogelijkheid om daar twee wandelpaden in enkele richting te organiseren met voldoende ruimte om ook de veilige afstand van 1,5 meter te bewaren. Dat was het basisprincipe waarop de markt gebaseerd was. Instappen en shoppen aan de rechterkant en terugkeren in een strook zonder kramen aan de linkerkant.

Locatie met potentieel

Maar laten we eerlijk zijn, de locatie heeft nog wel wat ander potentieel. Er zijn twee ruime parkings aan het begin en aan het einde van de straat en CC Den Amer is vlakbij. Daar is sanitair aanwezig. Niet dat veel mensen momenteel geneigd zijn om publieke toiletten te gebruiken maar als de nood hoog is, is in dit geval de oplossing vlakbij.

De locatie heeft ook een zuiders trekje. Zeker in zomerse omstandigheden zorgt de Demer voor een idyllische sfeer. Volgens schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde is vorig jaar al overwogen om de kermis naar deze locatie te verhuizen. Maar om de markt ook na corona hier te laten staan zal veel politieke moed nodig zijn. De horeca kraakt vervaarlijk onder de crisis en de markt is toch een belangrijke commerciële motor.

Bezoekers zijn consequent

De organisatie van de markt zelf was een voorbeeld van hoe we de samenleving ook in deze moeilijke omstandigheden kunnen laten ademen. Dat heeft ook te maken met de erg consequente houding van de bezoekers aan de markt. Niemand deed moeilijk en de meeste bubbels bleven op een bijna natuurlijke manier op voldoende afstand van mekaar.

Bij de ingang stond een ploeg met mensen van Toerisme Diest en een aantal vrijwilligers. Allemaal met een mondmasker. Alle bezoekers kregen kort de uitleg over de opstelling en het eenrichtingsprincipe. Zowel aan de ingang, midden op het parcours als aan de uitgang stonden alcogeldispensers die bezoekers vrij konden gebruiken.

Controle op aantal bezoekers

Het aantal bezoekers was gelimiteerd op 386. Dat maximum werd met enige flexibiliteit gecontroleerd. Aan de ingang werden alle bezoekers geteld en aan de uitgang koppelde men terug per groep van ongeveer vijftig personen. Maar de bezetting van de site werd nooit echt een probleem en de voorziene 10m² per bezoeker was absoluut gegarandeerd. Het is duidelijk dat veel mensen nog in hun kot blijven en zeker geen publieke markten gaan opzoeken.

Repetitieve bewustmaking

De marktkramers zelf waren in orde met de reglementering. Iedereen droeg een mondmasker en op een aantal kramen werden de klanten met banners opgeroepen om afstand te houden.

Die permanente bewustmaking gebeurde ook repetitief op het parcours en dat is nodig. Rustig flaneren in een aangename omgeving en met een zalig zonnetje boven het hoofd kan de aandacht doen verslappen. Door visuele prikkels in te bouwen kan je dat voorkomen.

Politie krijgt steun van stewards

Op het shoppingparcours was de politie zichtbaar aanwezig. Dat gebeurde met de juiste mentaliteit. Niet vanuit een controlerende instelling maar vanuit een houding die hulpvaardigheid uitstraalde. De politie kreeg ondersteuning van een team vrijwilligers die als steward optraden. “Dat is op termijn een aandachtspunt”, zegt centrummanager Joachim Vancluysen. “Die mensen doen geweldig werk maar we weten niet hoe lang we dit moeten volhouden en je moet vrijwilligers kunnen blijven motiveren. We krijgen hulp van Toerisme Diest en we bekijken ook of we personeel dat technisch werkloos is op termijn kunnen inschakelen.

Schepen van Lokale economie Maurits Vande Reyde stak alleszins zijn respect voor het geleverde werk niet weg. “Het team achter dit project heeft echt wel goed werk geleverd”, zegt hij. “Maar ik moet ook de bezoekers van de markt bedanken voor hun goodwill. Ze respecteren de regels perfect.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.