Para’s in Schaffen herdenken gesneuvelde militairen van Detmold en Veckerhagen

Photocredits Kris Van Bulck

In Schaffen werden vandaag de gesneuvelde militairen van de vliegtuigcrashes in Detmold en Veckerhagen herdacht. Na de eredienst werden bloemen en kransen neergelegd bij de graven. Bevelhebber-majoor Erwin Van der Heyden van het trainingscenter voor para’s en burgemeester Christophe De Graef waren aanwezig.

Bemanning en 33 para’s sneuvelen in Detmold

Op 26 juni 1963 werd boven de Duitse stad Detmold een C-119 geraakt door een Engelse mortier. De 13de compagnie van het 1ste Para uit Diest nam die dag deel aan de oefening “Lance one” in het Duitse Geseke. Ze wilden een dropping doen in het kader van die Nato-oefening maar die werd afgeblazen omdat het weer te slecht was. De 4 vliegtuigen keerden terug naar een nabijgelegen vliegveld van Guttersloh. Daar moesten ze wachten op betere weersomstandigheden. Engelse troepen die in de buurt oefenden, hadden een paar mortieren op overschot en ze besloten om die af te vuren. Een van de mortieren raakte een C-119 vol op de vleugel. Daar zitten de brandstoftanks van het toestel waardoor het meteen in brand vloog.  Bij het incident verloren 33 para’s en de volledige vliegtuigbemanning het leven.

Bemanning en 3 para’s sneuvelen in Veckerhagen

Op 22 oktober 1965 stortte in het Duitse Veckerhagen een C-119 Flying Boxcar van het Belgische leger neer. Die crash kostte het leven aan de volledige bemanning en aan drie para’s die in het vliegtuig zaten.

Coördinator van Keep The Spirit Alive Kris Van Bulck werd veeleer toevallig herinnerd aan dat verhaal tijdens een vakantie in de buurt van de plaats van de crash. Hij nam het initiatief om een gedenkteken op te richten. Kris kreeg meteen steun van de plaatselijke autoriteiten en ook bevelhebber-majoor Van der Heyden en persverantwoordelijke 1ste sergeant-majoor Marc Vanherbruggen van het TRGC-para in Schaffen, zetten hun schouders mee onder het project.

Geef een reactie