Technologiebedrijf Option breekt met Chinese producenten en kiest voor ACE Electronics uit Webbekom

Technologie, digitalisering en artificiële intelligentie veranderen de wereld op een spectaculaire en snelle manier. ACE Electronics, een bedrijf dat al in 2002 naar het industrieterrein in Webbekom kwam, surft op een opmerkelijke manier mee op die innovatiegolf. Het bedrijf haalde recent technologiespeler Option binnen als klant. Bij Option verplaatsen ze daarmee de productie die momenteel nog in China gebeurt, terug naar België.

ACE Electronics startte in 1994 in een aftands gebouwtje in Lummen. Het bedrijf telde al snel 12 werknemers maar de drive van technologie en innovatie was toen al voelbaar. ACE Electronics maakt hoogkwalitatieve printplaten op maat van de klant. Het bedrijf bleef slim investeren in knowhow en dat levert op. Momenteel werken er 50 mensen bij  ACE Electronics.

Snelheid, precisie en hoge kwaliteit

CEO Johan Lieten investeert volop in hoogkwalitatieve oplossingen en dat lijkt de juiste strategie. Technologie is gerelateerd aan snelheid en precisie. Dat is wat ACE Electronics kan leveren. Het bedrijf kan tot 37.000 componenten per uur produceren en het product dat op die manier wordt aangemaakt, wordt automatisch optisch gecontroleerd op zijn precisie. ACE Electronics kan die producten ook testen in extreme omstandigheden.  Het beschikt onder meer over een hotroom waar de printplaten worden blootgesteld aan hogere temperaturen.  Die testen gebeuren ook bijzonder efficiënt. ACE Electronics gebruikt onder meer naaldbedden die op een printplaat worden gezet. Daardoor moeten de platen niet worden geconnecteerd om ze te testen en dat spaart een hoop tijd.

Internet of Things

Al die knowhow levert een reeks producten op die ingebouwd worden in applicaties die u dagdagelijks voordeel opleveren. Dat gebeurt via het groeiend aantal applicaties voor het Internet of Things. Populaire domoticatoepassingen, beveiligingssystemen van Securitas, de ticketvalidering op de bussen van De Lijn, intelligent gestuurde straatverlichting en de spectaculaire belichting van Tomorrowland om er maar een paar te noemen. Maar ook de slimme meters waar Eandis mee experimenteert, draaien op technologie van ACE Electronics.

De knowhow van het bedrijf zorgt bij haar klanten soms voor spectaculaire winst. Mc Donalds bijvoorbeeld, heeft in ons land meer dan 2000 frigo’s draaien. De temperatuur daarvan wordt centraal aangestuurd door draadloze sensoren van ACE Electronics. Als er ergens een frigo een probleem heeft kan de hamburgerproducent dat meteen exact lokaliseren.

Slim parkeren

De technologie van ACE zit onder meer ook in slimme parkeerapplicaties. Die systemen leiden het verkeer toe naar de meest opportune parkeerplaats en zorgen meteen ook voor een correcte tarificatie en betaling. Schepen van citymarketing in Diest Maurits Vande Reyde ziet daar ook potentieel in voor Diest maar dat lijkt veeleer een optie op de langere termijn. De concessie met Indigo loopt nog tot 2020 maar in 2018 verlengde het toenmalige stadsbestuur die overeenkomst met vijf jaar. Indigo verving op dat moment de slechtfunctionerende oude toestellen en nam de nog lopende afbetaling zelf in de boeken. De voorwaarde was de verlenging van de concessie waardoor het parkeerbedrijf die kost, gespreid in de tijd, kon recuperen.  

Slimme oplossingen hebben ook positieve impact op het milieu

Voor Option gaat  ACE Electronics gateways assembleren. Dat zijn slimme verzamelpunten waar massa’s data worden opgepikt die vervolgens naar een cloudgebaseerd systeem worden gestuurd. CEO van Option Alain Van den Broeck deelt de toepassing daarvan op in vier domeinen: slimme steden, slimme gebouwen, slimme logistiek en slimme industrie. De gatweways van ACE Electronics kunnen een belangrijke maatschappelijke impact hebben. Ze kunnen onder meer het energieverbruik drastisch doen verminderen en ook het transport kan efficiënter georganiseerd worden. De stad Leuven maakt vandaag al gebruik van deze technologie. Op vijf punten in de stad staan gateways die data oppikken over het parkeergedrag, de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast.

ACE Electronics kan de concurrentie met China aan

Option liet tot nu toe zijn gateways bouwen in China. Volgens CEO Van den Broeck houdt dat risico’s in. Het bedrijf moet die bestellingen namelijk prefinancieren. ACE Electronics kan de hoogste kwaliteit garanderen en produceert tegen een vergelijkbare prijs met de Chinezen. De productie in België is ook veel milieuvriendelijker omdat er veel minder transport nodig is.

ACE mag voorlopig 20.000 exemplaren per jaar maken voor Option. De eerste schijf van 5000 toestellen kunnen geassembleerd worden met de huidige bestaffing.  Voor de extra productie zal ACE op termijn 4 tot 5 extra mensen aanwerven.

Nieuwe toekomst voor Option heet Crescent

Option zal op termijn ongeveer 15% van de omzet betekenen voor ACE. Het Leuvense technologiebedrijf heeft een paar moeilijke jaren gekend. In 2017 werd Option overgenomen door de Crescent-groep van Eric Van Zele. Die (omgekeerde) overname zorgde voor nieuwe zuurstof en geeft Option, dat binnenkort overigens Crescent gaat heten, een nieuwe toekomst.  ACE kan van die nieuwe dynamiek profiteren en zelf ook mee groeien.

Om meer te weten over het bedrijf kan je hun website bekijken.

Geef een reactie