Confettiverbod teruggeroepen, herdenking Steve De Blick in Schoonderbuken

Het was even schrikken voor de ploeg van carnavalsvereniging De Bezembinders in Schoonderbuken. Vorige maandag kregen ze een bericht van het stadsbestuur waarin duidelijk vermeld stond dat er vanaf dit jaar geen confetti meer was toegelaten. In Scherpenheuvel hebben de organisatoren in 2013 zelf het initiatief genomen om de confetti te verbannen maar in Schoonderbuken, op de Keiberg en in Zichem gaan de felgekleurde papierflidders nog met kilo’s over de hoofden van de toeschouwers heen.

Carnavalsmens bij uitstek Tom Staels kon de maatregel vooral niet pruimen omdat De Bezembinders al meer dan honderd kilo confetti hadden aangekocht. Ook veel deelnemende groepen hadden hun voorraadje al binnengebunkerd. Hij postte het bericht van de stad op Facebook en zette er zijn argumenten bij. Ook de organisatoren van de stoet in Zichem postten een bericht over een confettiloze stoet. Zij hebben de laatste jaren het gebruik van confetti zelf al sterk ingeperkt.

Confettiverbod teruggeroepen

De berichten op Facebook leidden tot een waterval van sterk uiteenlopende reacties. Sommige mensen hebben begrip voor de maatregel omdat confetti nu eenmaal sterk vervuilend is. Anderen vinden dan weer dat het papieren goedje bij de charme van carnaval hoort. Burgemeester Manu Claes reageerde ook onder de update van Tom Staels. Hij schreef dat het niet de bedoeling was om de confetti meteen te verbieden en kondigde overleg met de carnavalsverenigingen aan. Ondertussen haalde Tom Staels zijn bericht weer weg. “Ik heb mijn punt gemaakt en ik heb vandaag een e-mail gekregen waarin ons bevestigd wordt dat we dit jaar nog confetti mogen toelaten”, zegt hij.

Herdenking Steve De Blick

Het is alleszins een erg bewogen jaar voor cv De Bezembinders. Einde december 2018 overleed voorzitter, drijvende kracht en lokaaluitbater Steve De Blick. Ondertussen nam de vrouw van Steve zijn rol over. “We hebben echt wel alles uit de kast moeten halen maar we geraken wel rond”, zegt Tom Staels. De Bezembinders zullen op de dag van de stoet een herdenkingsmoment inbouwen voor de man die het evenement op een paar jaar tijd hielp uitbouwen tot een van de grootste stoeten van de regio. “Hoe die herdenking er precies gaat uitzien weten we nog niet”, zegt Tom Staels.

Tielebuis beperkt zelf gebruik van confetti

In Diest mag confetti voorlopig nog wel maar de raad van Elf gaat de deelnemende groepen vragen om het gebruik ervan te beperken. Bij Tielebuis proberen ze om, naast de praalstoet, ook het straatcarnaval weer extra leven in te blazen. Een van de opties is dat de cafébazen gezamenlijk de Hallezaal uitbaten tijdens de zotte nacht van Diest. Het bestuur van de carnavalsvereniging overlegt momenteel met de Horecabazen.

Een overzicht van alle carnavalstoeten in de regio:

  • Keiberg: zaterdag 02.03.2019
  • Tienen: zaterdag 02.03.2019
  • Zichem: zondag 03.03.2019
  • Schoonderbuken: zondag 10 maart
  • Leuven: zaterdag 16.03.2019
  • Zoutleeuw: zondag 17.03.2019
  • Scherpenheuvel: zondag 24 maart
  • Lichtstoet in Aarschot: zaterdag 30.03.2019 – 18.30 uur
  • Diest: zondag 07.04.2019

Geef een reactie