Opbouw windturbines start met spectaculaire transporten

Het wordt een spannende week voor liefhebbers van speciale transporten. Deze week worden de eerste grote onderdelen van de nieuwe windturbines die Aspiravi bouwt langsheen de E314 op grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort, met nachtelijke transporten aangeleverd. Als alles op de werf gearriveerd is en ook de kraan is opgebouwd, wordt de eigenlijke constructie van de windturbines aangevat.

Lees verder na de afbeelding

Aspiravi nv bouwde, samen met Limburg win(d)t nv, in 2011 reeds 10 windturbines lang de E314. Deze 2 nieuwe windturbines zullen bijkomend groene stroom produceren voor 4.500 gezinnen en een CO2-uitstoot van 7.198 ton per jaar vermijden. Opnieuw een belangrijke bijdrage aan de vele klimaatdoelstellingen, waaronder ook de lokale doelstellingen van beide gemeenten in het kader van het Europees Burgemeestersconvenant.

Nieuwe windturbines worden deze maand opgebouwd

Aspiravi nv bouwt 2 nieuwe windturbines langsheen de E314 op grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem en van Bekkevoort. De voorbereidende civiele werken en de funderingswerken werden de voorbije maanden uitgevoerd. Volgens de huidige planning worden vanaf deze week alle grote onderdelen van de beide windturbines in verschillende transporten gedurende een 7-tal nachten tussen 9 en 24 augustus, op de werven geleverd.

Eerst worden de gondel (machinekamer) en de hub (verbindingsstuk tussen gondel en wieken) aangeleverd. Daarna volgen de 3 wieken, elk met een lengte van 57 meter, die één voor één op de werkvlakken worden gestockeerd. Als laatste volgt de mast van elke windturbine die uit 5 stalen delen bestaat, waarvan de lengte varieert tussen 12 en 30 meter. Deze torendelen worden op de dag van aankomst onmiddellijk gehesen op de fundering van de windturbine.

De opbouw van de windturbines gebeurt  met een speciale kraan met een gieklengte van 132 meter, die de erg zware onderdelen kan hijsen.

Indien alles volgens planning verloopt is de indienstneming van de windturbines voorzien voor oktober 2018.

Aspiravi nv bouwt in Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort windturbines van het type Senvion 3.4 M 114. De beide windturbines zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.500 gezinnen. Bovendien vermijden de windturbines een CO2-uitstoot van 7.198 ton per jaar. Dat is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 3.063 wagens.

De 2 nieuwe windturbines situeren zich in het verlengde van het reeds bestaande windpark van 10 windturbines van Aspiravi langs de E314. Dit windpark werd gebouwd in 2011 en situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Halen, Diest en Bekkevoort. Het bestaande windpark van 10 windturbines produceert reeds groene stroom equivalent aan het verbruik van 14.000 gezinnen.

Omwonenden participeren en genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cvba kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cvba zal de omwonenden van Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren. Zo zullen alle inwoners van beide gemeenten thuis een flyer ontvangen met informatie over het windenergieproject en de coöperatieve vennootschap.

Aspiravi Samen cvba telt eind 2017 meer dan 2.700 coöperanten, die samen reeds meer dan 7,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. Op de laatste Algemene Vergadering van de cvba op 1 juni 2018, werd beslist een dividend van 3,5% uit te keren aan de coöperanten op hun investering in groene energie voor het werkjaar 2017.

Deelbewijzen kosten €125/stuk en je kan er maximaal 24 per persoon aankopen. Dit kan heel eenvoudig via het inschrijvingsformulier op de website, waar ook het prospectus – met vermelding van alle risico’s – te vinden is. Deelbewijzen van een coöperatieve vennootschap zijn niet risicovrij. Dat heeft de zaak ARCO pijnlijk aangetoond.

Alle info op www.aspiravi-samen.be.

Aspiravi4

©2018HolaHageland | Straffe copywriters voor creatieve ondernemers

Geef een reactie