Monumentale villa van dokter Pauwels maakt plaats voor 2 bouwvolumes met 22 woonunits

Scherpenheuvel verliest binnen zeer korte tijd opnieuw een van zijn monumentale huizen. De villa van dokter Pauwels, Molenstraat 40, verdwijnt. Ook het ernaast gelegen huis, Molenhuis 38, wordt afgebroken. In de plaats komt er een vastgoedproject met 22 woonunits, gespreid over 2 bouwvolumes.

De monumentale villa van dokter Pauwels op de hoek van de Molenstraat en de Rozenstraat, maakt plaats voor het project Terrae Scherpenheuvel. Dat project heeft 22 woonunits en een ondergrondse parkeergarage met 27 plaatsen waarvan 4 voor andersvaliden.

Het huis ligt wat verscholen maar toch is het een zeer bekend zicht. Dat heeft veel te maken met de houten molen die vroeger tegenover de villa van dokter Pauwels stond. Die werd de Houten Molen of de Rozenmolen genoemd. Vandaar ook de straatnamen Molenstraat en Rozenstraat op die plaats. De molen werd gebouwd in 1631 en afgebroken in 1930. De Rozenmolen staat op nogal wat oude prentkaarten afgebeeld. De mensen die deze prentkaarten maakten, hadden alleszins oog voor esthetiek. Naast de molen werd vaak het huis van dokter Pauwels en het Peeterskasteel meegenomen. Dat levert een idyllische omgeving op.
Op de oude kaarten heeft de villa nog een soort torenconstructie. Die zal later deels weggehaald zijn. Binnenkort verdwijnt het huis dus volledig, samen met het zwembad dat op het perceel ligt en het aanpalende huis waar vroeger bakker Van Dijck woonde.

Afbeelding uit http://www.molenechos.org/verdwenen/molen. Je kan onder de afbeelding verder lezen

Terrae Scherpenheuvel krijgt 22 woonunits

Projectontwikkelaar Urban Real Estate heeft voor de twee percelen een bouwaanvraag ingediend voor 22 woonunits en een ondergrondse parkeergarage voor 27 wagens en 38 fietsen. Het project krijgt de naam Terrae Scherpenheuvel mee. Er komen tweeslaapkamerwoningen, allemaal met een eigen kelderruimte en een ondergrondse garage. In de parkeergarage zijn ook vier plaatsen voor andersvaliden ingetekend. De twee bouwvolumes hebben drie verdiepingen.

De toegang tot de ondergrondse parkeergarage komt in de Molenstraat op de plaats waar het pand met nummer 40 nu ook al een parkeergarage heeft. De toegang voor de woonunits komt in de Rozenstraat. Centraal tussen de twee bouwvolumes is een soort groene parkzone voorzien.

Centrum Scherpenheuvel krijgt volledig nieuwe invulling

Het centrum van Scherpenheuvel krijgt momenteel wel een erg drastische hertekening. Op de braakliggende site achter de parking naast het gemeentehuis wordt de nieuwe woonwijk Ten Heuvel gebouwd.

In een latere fase zal wordt ook de huidige parking nog volgebouwd waardoor er een soort dorp in de stad zal gecreëerd worden. Alles samen komen er ongeveer 200 nieuwe woonunits in het centrum bij.

Er zijn plannen om het spiegelbeeld van Ten Heuvel neer te poten aan de andere kant van de Basilieklaan tussen die laan en de Rozenstraat. Die nieuwe wijk zou dan aansluiten bij het project Terrae Scherpenheuvel en een woonblok die recent naast de loods van Foto Demarsin werd neergepoot.

Ook net buiten het centrum, op de Diestsestraat, start een projectontwikkelaar nog dit jaar met de bouw van een woonblok met 55 woonunits.4 comments

  • Christophe Lemmens

    Wat een zeer jammere zaak. Het zijn dit soort kortzichtige impuls- en winstgedreven projecten die ons erfgoedkapitaal vernietigen. En blijkbaar vergeet m’n één zaak : gedane zaken nemen geen keer ! Wraakroepend, deze slachtingen van historisch zeerr waardevolle stadsgezichten 🙁

  • Christophe Lemmens

    Blijkbaar worden er wel heel weinig lessen uit het verleden getrokken, dit had toch op een heel andere, veel creatievere manier kunnen aangepakt worden…Dit gebouw is kerngezond, heeft troeven in overvloed en is gewoon een streling voor het esthetische oog. Een zoveelste, onpersoonlijke blok beton, glas, gips en staal die evenveel klasse en identiteit uitstraalt als een vuile, oude, natte dweil met een vervaldatum die zeer snel komt…

  • Ik zou het niet beter geformuleerd kunnen hebben, geachte heer Christophe Lemmens! Ondertekend Dirk Pauwels, zoon van dokter René, kunsthistoricus en monumentenzorger

  • Ook monumenten die privé-eigendom zijn, behoren toe aan de gemeenschap.

Geef een reactie