Uniek mobiel damsysteem Het Trammeke wordt volgend jaar gerestaureerd

Landschapspark De Merode heeft er volgend jaar een unieke en historisch belangrijke attractie bij. Het mobiele damsysteem Het Trammeke dat vlakbij het Merodekasteel aan de Groe Nele ligt, wordt gerestaureerd. De Stichting Kempens Landschap heeft het bouwhistorisch, materiaaltechnisch en landschappelijk vooronderzoek afgerond. De volgende fase is de effectieve restauratie. Die zal in 2024 gebeuren. De financiële middelen daarvoor zijn gereserveerd.

Het Trammeke is een mobiel damsysteem dat dateert van de 19e eeuw en werd gebruikt als stuwsysteem. De mobiele dam zelf ligt op het grondgebied van Herselt, het treksysteem ligt op de oever aan de kant van Westerlo. Het systeem was bedoeld om het waterpeil van de Grote Nete zo te beheersen dat er tweemaal per jaar gehooid kon worden. Na de eerste oogst werden de velden onder water gezet en dat maakte een tweede oogst mogelijk. Het systeem liet ook toe om de kasteelvijver te reinigen en Het Trammeke zorgde er ook voor dat de scheepvaart op de Nete verzekerd was. Het fluviale transport van de ijzerertswinning in het Netedal was dan ook belangrijk voor de streek. De mobiele dam is uniek in zijn soort en hij werd in 1999 terecht beschermd als monument.

De restauratie van Het Trammeke is eerst grondig bestudeerd. Het monument is al tientallen jaren niet meer actief, en ook grotendeels onderkomen. De restauratie zelf wordt gefinancierd door Agentschap Onroerend Erfgoed, de gemeenten Herselt en Westerlo, en met cofinanciering vanuit Landschapspark de Merode vzw.

Geef een reactie