Oehoe voelt zich thuis in stadscentrum van Leuven

We hebben al wolven, otters en bevers en een allicht verloren gevlogen rode ibis maar nu lijkt ook de oehoe helemaal terug. Op het Twitteracount van KU Leuven verschenen vandaag foto’s van het imposante dier dat zich overdag en in volle stadscentrum niet al te veel zorgen leek te maken.

De mannelijke oehoe was de laatste weken al vaker gezien maar het was tot vandaag wachten op beeldmateriaal. De foto’s zijn genomen op een site van de KU Leuven maar de exacte locatie wordt niet bekend gemaakt om het dier te beschermen.

Door die atypische locatie suggereren een aantal vogelkenners dat het over een ontsnapte vogel zou gaan maar daar is verder geen enkel bewijs voor.

Het werd overigens nog straffer. De mannelijke oehoe zou ook gezien zijn in het gezelschap van een vrouwelijk exemplaar. Het zou dus zomaar kunnen dat er binnenkort jonge vogels rondvliegen in de omgeving van Leuven.

Op de site van VRT NWS bevestigt Gerald Driessens van Natuurpunt dat deze spectaculaire vogel snel in opmars is in Vlaanderen. Hij gaat uit van 40 tot 50 bekende broedparen maar allicht zijn er in werkelijkheid veel meer.

Oehoe’s behoren bij de grootste uilensoorten ter wereld. Ze worden tussen 60 en 75 cm groot, dat is vergelijkbaar met een buizerd. De dieren hebben een spanwijdte van liefst 190 centimeter. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.
Je kan een oehoe best herkennen aan de fonkelende rode of oranje ogen en de opvallende rechtopstaande oorpluimen. Die kunnen tot 8 centimeter hoog zijn. Niet verschieten als je een oehoe ziet die zijn hoofd 180° heeft gedraaid. Het dier heeft 14 halswervels waardoor hij dat kunstje perfect aankan.

FOTO NATUURPUNT

Geef een reactie