Ex bevelhebber van het 1ste para Vincent Descheemaeker bevorderd tot luitenant-generaal

Huidig generaal-majoor Vincent Descheemaeker stijgt opnieuw een trapje in de militaire hiërarchie. Vandaag is bekend gemaakt dat Vincent Descheemaeker wordt bevorderd tot luitenant-generaal. Daarmee is de vroegere bevelhebber van het 1ste para in Diest meteen lid van het uiterst exclusieve clubje driesterrentopgeneraals. Descheemaeker behoort nu tot de top 8 van defensie.

De erg snelle bevordering van Descheemaeker is opvallend maar anderzijds ook logisch. Er zijn maar zeven driesterrengeneraals in België en zes daarvan gaan dit jaar met pensioen. België moet ook een aantal internationale mandaten invullen die enkel open staan voor een luitenant-generaal. De bevordering van Descheemaeker opent dus meteen ook zeer interessante opties.
Anderzijds komt ook de functie van de Chief of Defence Michel Hofman vacant in 2024. Hij moet opgevolgd worden door een luitenant-generaal of een vice-admiraal. Naast Vincent Descheemaeker worden ook Tom Wouters, Thierry Esser, Pierre Gerard en Fred Vansina bevorderd tot luitenant-generaal. Jan De Beurme wordt bevorderd tot vice-admiraal, dat is de gelijkwaardige functie bij de zeemacht. Samen met Frédéric Goetynck, de enige luitenant-generaal die niet met pensioen gaat dit jaar, maken zij volgend jaar uit wie de nummer één van defensie wordt.

Het gaat wel opvallend snel voor Vincent Descheemaeker. In 2020 werd hij benoemd tot brigadegeneraal. Een jaar later al, mocht Descheemaeker zijn tweede generaalsster opspelden. Amper anderhalf jaar later klimt de generaal-majoor door naar de rang van luitenant-generaal.
Descheemaeker staat bekend als een zeer correcte en minzame man maar ook als een uiterst briljante militaire strateeg. Hij is momenteel hoofd operaties van de Belgische defensie en was onder meer actief betrokken bij de opmerkelijke repatriëring van landgenoten uit Afghanistan in 2021. Descheemaeker is vanuit zijn positie ook nauw betrokken bij de militaire bewegingen in het kader van het conflict in Oekraïne.

Generaal Descheemaeker was bevelhebber van het 1 ste para in Diest, toen die eenheid werd opgedoekt. Hij nam daarna het bevel over van het 3de para in Tielen. In 2016 kwam hij aan het hoofd van de lichte brigade. Het was in die functie dat hij de nieuwe structuur van het Special Operations Regiment en het Special Operations Command ontwikkelde. Die reorganisatie zou de rol van de paracommando’s en de special forces veel duidelijker en veel efficiënter maken. Vincent Descheemaeker kwam aan het hoofd van het SOR maar hij schoof snel door naar de internationale coördinatie bij SOCOM. Hij werd ook aangesteld als adjunct-stafchef Operaties en Training. Momenteel is hij hoofd Operaties en Training.

Ondanks zijn pijlsnelle bevorderingstraject is Vincent Descheemaeker altijd de werking van Keep The Spirit Alive, de vereniging van ex-para’s uit het 1ste bataljon para, blijven steunen. De laatste paar jaren is hij daar iets minder prominent aanwezig maar dat heeft ook te maken met de gespannen situatie op internationaal niveau.

Geef een reactie