Lesley – De Les – Wyseur steunt de kermiskoers in Schoonderbuken

Lesley Wyseur was ooit een erg verdienstelijk wielrenner. Hij woonde in het toen nog koersgekke Schoonderbuken. De man startte later Het Koetshof op in Bekkevoort. Dat is momenteel een van de grootste verdelers van historisch recuperatiebouwmateriaal in de Benelux. Maar “de Les” is zijn roots niet vergeten. Vorig jaar steunde hij de organisatoren van de nieuwelingenkoers in zijn geboortedorp al. En dit jaar trekt hij die steun door naar de kermiskoers die in zeer uitzonderlijke omstandigheden gereden wordt.

De kermis in Schoonderbuken was ooit bijna de evenknie van die in Scherpenheuvel. Dat had veel te maken met de koersen die er gereden werden. In de topperiode waren er dat vijf op een week. De kermis stond nog verspreid over een groot gedeelte van de Houwaartstraat waar je toen nog van kroeg naar kroeg kon zwalpen zonder al te veel afstand af te leggen.

Die periode ligt zowat vijftig jaar achter ons maar de koers blijft Schoonderbuken boeien. Vorig jaar organiseerde het kermiscomité twee kermiskoersen. Lesley Wyseur steunde dat financieel. Hij gaf de organisatoren een duwtje in de rug om een bende jong talent, aspiranten en nieuwelingen, een mooie koersdag te laten beleven. Bij de aspiranten kreeg Schoonderbuken een winnaar met roots in eigen dorp. Tuur Verbeeck is de kleinzoon van Josephine Beynaerts die haar jonge leven op Miskruis woonde. Je kan onderaan een paar beelden bekijken van de wedstrijd en de beloftevolle winnaar.

Grote prijs ‘t Koetshof open voor elites met contract

De Les wil ondanks de diffuse situatie ook dit jaar de organisatoren in Schoonderbuken steunen. De Grote prijs ‘t Koetshof is een van een lange reeks oefenwedstrijden die speciaal georganiseerd worden om de renners competitieritme te laten opdoen. De wedstrijd in Schoonderbuken staat open voor elite met en zonder contract, U23 en amateurs. In principe hadden we dus de grote kanonnen aan het werk kunnen zien maar zowat alle grote ploegen trekken momenteel naar een stageplaats in het buitenland.

Dat neemt niet weg dat de belangstelling voor de Grote prijs ‘t Koetshof op woensdag 29 juli bijzonder groot is. Er mogen maximaal 175 deelnemers starten maar er zijn momenteel al 210 atleten ingeschreven. De start is gepland om 16.00 uur.

Het parcours

De renners leggen 13 rondjes af van ieder 9,2 kilometer. Ze mailen dus in totaal 119,8 kilometer af.

De start ligt aan de kerk. Daarna gaat het peloton de Houwaartstraat omhoog om daarna rechts naar de Valvoortstraat af te draaien. Dan volgen de Vroentestraat, de Vuggelberg en Veugelberg, de Witteweg (naast de autostrade E 314). Aan het einde gaan de renners dan links via de Oude Tiensebaan. Ze komen tot slot via Groenhoef en Hoensberg opnieuw op de Houwaartstraat uit.

Coronamaatregelen

Het veiligheidscomité besliste vandaag om de kermis in Scherpenheuvel en Schoonderbuken af te gelasten. De koers mag echter wel doorgaan. Er zijn strikte veiligheidsmaatregelen van toepassing.

  • In de start- en aankomstzone is een mondmasker voor iedereen verplicht behalve voor de renners.
  • In de buurt van die zone wordt een drankenterras opgebouwd. Daar mag je alleen zittend consumeren. Coronaverantwoordelijken zien er op toe dat alles correct verloopt.
  • Je kan je consumpties digitaal betalen met Bancontact en Payconiq.
  • Toeschouwers kunnen zich over het parcours alleen maar in één richting verplaatsen. Dat gebeurt door de bezoekersstroom links en rechts van de rijbaan in de tegenovergestelde richting te laten verlopen.

2 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Manman, ik was als jonge deerne smoorverliefd op die man maar flitsend snel als hij was zag hij me niet staan 😀 Wel tof dat hij zijn dorpke niet vergeten is <3

Geef een reactie