Autovrije zondag wordt start van fietszone in centrum van Diest

Een deel van het centrum van Diest zal op zondag 20 september autovrij zijn. Tijdens deze ‘Autovrije Zondag’ wordt ook de nieuwe fietszone officieel geopend.

Officiële opening fietszone

Het stadscentrum van Diest wordt ingericht als fietszone. Dat project maakt deel uit van het meerjarenplan (2020-2025) om van Diest een vlot en duurzaam mobiliteitsknooppunt voor alle weggebruikers te maken.

De fietszone wordt officieel geopend tijdens Autovrije zondag op zondag 20 september om 14 uur. Tussen 10 en 18 uur zullen de volgende straten autovrij zijn: Hasseltsestraat (vanaf kruispunt met Engelandstraat), Botermarkt, St.-Jan Berchmansstraat, Grote Markt, Kaai, Koning Albertstraat, Leuvensestraat tot aansluiting Egide Alenusstraat, Felix Moonsstraat, Ketelstraat, Schotelstraat, Scholenstraat, Cabaretstraat

Activiteiten in het teken van de fiets

Er staan er tussen 14 en 17 uur verschillende activiteiten gepland in het teken van de fiets. Het behendigheidsparcours wordt in een speciaal jasje gestoken voor de fietser! Er zal een mobiel verkeerspark worden opgezet en er is de mogelijkheid om je fiets te laten graveren.

Fietsersbond en Velo bouwen infostandjes op. Bij ‘Velo Art’ kan je zelfs een nieuwe fiets aan de haak slaan. Er zal een tandem voor blinden-en slechtzienden aanwezig zijn.

Op www.diest.be/autovrijezondag kan je een mooie fietsroute vinden vanuit elke deelgemeente naar het centrum van Diest.

De fietszone in kleur

Kinderen kunnen Autovrije Zondag inkleuren met een creatieve stoepkrijttekening . Stoepkrijt kan je op 20 september afhalen op de dienst toerisme of bij het mobiel verkeerspark op de Grote Markt (zo lang de voorraad strekt).

De zone binnen de oranje lijn wordt vanaf 20 september een Fietszone. In een fietszone mogen auto’s de fietsers niet voorbij steken. Er geldt ook een maximumsnelhied van 30 kilometer en dat geldt voor alle voertuigen. Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan in hun richting gebruiken. Anderzijds moeten de fietsers wel een normale snelheid blijven aanhouden.

Zone 30

Het stadsbestuur van Diest voert momenteel een informatiecampagne om de inwoners en de bezoekers van de stad duidelijk te maken dat de maximumsnelheid in het centrum 30 kilometer per uur is. Die maximumsnelheid is geen nieuw gegeven maar in het centrum zelf was er de voorbije jaren nauwelijks een handhavingsbeleid. Burgemeester Christophe Degraef gaf eerder al aan dat dit zou kunnen veranderen.

One comment

Geef een reactie