Indeplaatsstelling kolonel Tom Bilo als bevelhebber van SOR

Kolonel stafbrevethouder Tom Bilo werd vorige donderdag in het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen in plaats gesteld als bevelhebber van het Special Operations Regiment (SOR) . Zowat de ganse militaire top was daarbij aanwezig en ook minister van defensie Didier Reynders was present. Dat geeft het belang aan van die nieuwe structuur binnen defensie. Het SOR is onder meer cruciaal in de strijd tegen terrorisme en dat is een bedreiging waar iedere burger effectief mee geconfronteerd kan worden.

Bataljons paracommando als support voor Special Forces

Het SOR is het geesteskind van kolonel Vincent Descheemaeker. Deze para in hart en nieren zag in dat de constructie van de light brigade waar het regiment paracommando eerder in opgeborgen werd, de eigenheid van de eenheid vernietigde. Hij werkte een nieuwe structuur uit waarin de Special Forces Group centraal staat. Het tweede bataljon commando en het derde bataljon parachutisten functioneren als support group voor de Special Forces. Het 6de Gp CIS is verantwoordelijk voor de communicatie en maakt dus ook deel uit van het SOR. Het trainingscentrum para in Schaffen en het trainingscentrum commando in Marche-les-Dames zijn logischerwijze ook onderdeel van de SOR.

Discrete inzet

De Special Forces Group wordt vaak discreet ingezet. Ze voeren gevoelige acties uit zoals het inwinnen van informatie, aansturen van precisiebombardementen of de bevrijding van gijzelaars in het buitenland. Het SOR kan ook ingezet worden bij terrorismebestrijding en voor de ondersteuning van bevriende regimes in hun strijd tegen bepaalde groeperingen. Dat is onder meer in Afghanistan het geval. Ze worden daarbij ondersteund door de twee bataljons paracommando maar die kunnen ook zelfstandig worden ingezet, bijvoorbeeld voor de bezetting van een vliegveld of voor de evacuatie van landgenoten in het buitenland.

SOCOM is expertisecentrum over terrorisme

Kolonel Tom Bilo neemt het bevel over de SOR over van kolonel Vincent Descheemaeker. Die gaat het SOCOM leiden. Dat is het Belgische expertisecentrum voor speciale operaties. In SOCOM komt alle kennis en knowhow voor de bestrijding van terrorisme op nationaal en internationaal vlak samen. Daarnaast ontwikkelt SOCOM, samen met Nederland en Denemarken, een ontplooibaar hoofdkwartier voor SOF-operaties dat in functie van de NATO kan werken.

Kolonel Bilo systematisch klaargestoomd voor topniveau

Tom Bilo werd in 1968 geboren in Gent. Na zijn middelbare studies gaat hij naar de Koninklijke Militaire School. Hij krijgt een opleiding bij de infanterie en als paracommando. Bilo doorloopt een aantal staffuncties in het eerste bataljon para in Diest en in het opleidingscentrum commando in marche-les-Dames. Tom Bilo wordt een expert in rotsklimmen en hij is een gebreveteerd close-combat instructeur. Hij neemt deel aan een evacuatieoperatie in het toenmalige Zaïre en aan de operatie Restore Hope in Somalië.

Tussen 2001 en 2011 wordt hij binnen defensie klaargestoomd als hogere officier. Hij werkt vooral aan een aantal belangrijke projecten voor de Koninklijke Militaire School. In 2011 wordt hij bevelhebber van de Special Forces Group. In 2014 wordt Tom Bilo liaison officier voor USSOCOM in Tampa (Florida-VS) en daarna werkt hij op de generale staf waar hij de organisatie van de SOR en SOCOM kan voorbereiden, samen met kolonel Descheemaeker. Einde 2017 leidt kolonel Bilo Taskgroup 631 in Afghanistan en in 2018 volgt hij het Shadow Partnering Program van de NATO Special Operations Component Command Afghanistan.

Operatie in Afghanistan afgeblazen, operatie in Niger verlengd

Het Special Operations Regiment zou deze maand met een contingent van 135 mensen naar Afghanistan vertrekken. Die operatie gaat echter niet door. Dat meldt de erg goed geïnfomeerde website A l’Avant Garde. De NATO en de VS onderhandelen momenteel onder meer met de Taliban. De VS plant een versnelde terugtrekking van haar troepen in dat land.

De operatie in Niger zal dan weer, meer dan waarschijnlijk verlengd worden. Belgische Special Forces leiden daar, samen met Duitsland en de VS, gespecialiseerde troepen op. Ook het 2de en het 3de bataljon paracommando zal betrokken worden bij die operatie. Volgens officiële cijfers van defensie nemen momenteel 13 Belgische militairen deel aan de operatie New Nero in Niger. Vanaf september zal een groep van veertig Belgische militairen gedurende vijf maanden een interventiemacht van militairen uit Niger opleiden in Maradi.

Je kan hier een lange reeks foto’s bekijken van de indeplaatsstelling van kolonel tom Bilo. Na de foto’s kan je ook het officiële filmpje van Defensie bekijken.

Geef een reactie