Toneelvereniging Uilenspiegel investeert 120.000 euro in luchtventilatiesysteem

Bij toneelgezelschap Uilenspiegel in Diest bereiden ze momenteel de voorstelling van de komedie Stilte a.u.b.! voor. De inspanning die ze daarvoor doen is er een om ook effectief stil van te worden. Uilenspiegel is al decennialang een van de meest productieve toneelgezelschappen van de regio maar corona zorgt er voor dat het doek van de toneelzaal in de Peetersstraat in Diest al sedert maart 2020 niet meer kon openschuiven.

Daar lijkt nu verandering in te komen. De première van de komedie Stilte a.u.b.! is gepland op vrijdag 4 februari en bij Uilenspiegel doen ze er alles aan om dat voor de toeschouwers in uiterst veilige omstandigheden te laten plaats vinden.

Het is ondertussen duidelijk dat de kwaliteit van de lucht in een zaal cruciaal is voor de verspreiding van het virus. Bij Uilenspiegel investeren ze daarom in een state-of-the-art luchtventilatiesysteem in de toneelzaal en in de bar van het complex. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. De investering bedraagt liefst 120.000 euro maar de toneelvereniging maakt er een punt van dat de gezondheid van de toeschouwers absoluut primeert.

Dat bedrag is voor een eerder bescheiden vzw een stevige uitgave. Uilenspiegel heeft in het verleden wel meer infrastructuurwerken gedaan om de kwaliteit van de voorstellingen op te tillen maar de vereniging was al een paar jaar compleet schuldenvrij. Gelukkig krijgen ze voor deze werken steun van het bisdom dat ook eigenaar is van de zaal. Zij schuiven de toneelvereniging een lening toe ten belope van de investering.

De werken voor de plaatsing van het luchtverversingssysteem zijn volop bezig. Ere-voorzitter Frans Vanhentenrijk coördineert het project. Hij krijgt volop steun van de negen bestuursleden en de ruim honderd leden van Uilenspiegel. Vanaf donderdag kan er allicht opnieuw gerepeteerd worden in de zaal. En daarna wordt het hoopvol aftellen naar de première op 4 februari.

Leuvenaar Jonas Van Thielen regisseert Stilte a.u.b.! Je kan tickets bestellen op de site van Uilenspiegel: https://uilenspiegel.nu/bestel/
Doen, zouden wij zeggen. De kwaliteit van de lucht zal alleszins optimaal zijn.

Geef een reactie