Brabantse Wouden is kandidaat Nationaal Park, Hageland valt helemaal uit de boot

De Vlaamse regering gaat nog deze legislatuur een aantal Nationale Parken en Landschapsparken aanduiden.  

Zo’n Nationaal Park biedt een combinatie van topnatuur en unieke belevingen rond natuur, landschap en de streek voor bewoners en binnen- en buitenlandse bezoekers. De gebieden moeten op langere termijn een natuurkern van 10.000 hectare groot vormen, en voldoende gewapend zijn om hun natuur duurzaam te beschermen. Die nationale parken zullen uitgroeien tot een motor voor toeristisch-recreatieve ontwikkeling en bijkomende jobs en investeringen.

Bij een Landschapspark ligt het accent op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark moeten landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand gaan.

Zo’n erkenning is voor een regio een unieke kans maar jammer genoeg lijkt het Hageland helemaal uit de boot te vallen. We hadden nochtans kandidaten genoeg. De site Demervallei was kandidaat voor Nationaal Park maar werd niet geselecteerd. De Merode en Grenzeloze Getevallei vielen uit de boot in de selectie van Landschapspark.

Brabantse Wouden geselecteerd als kandiaat nationaal park

In de provincie Vlaams-Brabant werd enkel de site Brabantse Wouden geselecteerd als kandidaat Nationaal Park. Brabantse Wouden is een gebiedscoalitie bestaande uit de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking en de 12 betrokken gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren. De site heeft nu al meer dan 10.000 hectare natuurkern en de natuurlijke ruggengraat bestaat uit het Zoniënwoud, Meerdaalwoud, de Dijle-, Laan- en IJsevallei en het Hallerbos.

Het gebied kent vandaag reeds heel wat sterke troeven.  De Brabantse Wouden omvatten bijvoorbeeld  de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen met een rijk planten- en dierenleven.  Het gebied heeft door zijn uniek golvend reliëf ook een zeer hoge concentratie holle wegen met zeldzame dieren, bomen en struiken.
Ook de uitzonderlijk hoge aantallen dikke bomen zijn een ecologische en recreatieve troef.  Deze levende monumenten komen voor in de wouden, maar ook in kleinere bosjes en parken en hier en daar zelfs in de dorpskernen.

De Brabantse Wouden hebben verder ook een uniek rivieren- en valleisysteem met als toppers de Dijle, IJse en Laan, die nog vrij meanderen doorheen graslanden en bossen.

De selectie voor Nationaal Park en Landschapspark

De 6 geselecteerde kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn:

 • Bosland
 • Brabantse Wouden
 • Hoge Kempen (bestaand nationaal park)
 • Kalmthoutse Heide
 • Scheldevallei
 • Taxandria

Grote Netewoud, Brugs Polderland, Demervallei en Rivierenland haalden de selectie niet. Volgens de jury is de afstand tot de basisvoorwaarden nog te groot op vlak van natuurontwikkeling, effectieve oppervlakte natuurkern of partnerschap.

Voor de titel Landschapspark werden deze kandidaten weerhouden:

 • Boerenlandschap Pajottenland
 • Grenzeloos Bocagelandschap
 • Hart van Haspengouw
 • Kempen-Broek
 • RivierPark Maasvallei
 • Vlaamse Ardennen
 • Zwinstreek

Hier vielen Bulskampveld, Merode, Westhoek, De Wijers, Grenzeloze Getevallei en Kleine en Grote Nete uit de boot.

De geselecteerde kandidaten starten nu met een begeleidingstraject voor de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Elke kandidaat ontvangt daarvoor 100.000 euro ondersteuning. Op het einde van het begeleidingstraject, in het voorjaar van 2023, beoordelen de jury’s de plannen. Midden 2023 volgt de eigenlijke erkenning door de Vlaamse regering.

Geef een reactie