Tot 5000 euro steun via Buurten op den Buiten voor projecten in plattelandsgebied

De Vlaamse Landmaatschappij en de Koning Boudewijnstichting hebben een nieuwe oproep bekend gemaakt in het kader van ‘Buurten op den Buiten’. Die oproep  ondersteunt bewoners die een concreet project willen realiseren voor hun buurt of dorp met landelijk karakter. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen buurtbewoners. Geselecteerde projecten kunnen tot 5000 euro steun ontvangen. 

Enkel voor plattelandsgemeenten

Enkel gemeenten die door de Vlaamse Landmaatschappij aangeduid zijn als plattelandsgebied komen in aanmerking. ​Dat is het geval als maximaal 15% bebouwde oppervlakte is , of als de gemeente een bevolkingsdichtheid van maximum 350 inwoners/km² heeft. In onze regio zijn dat Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Halen, Herk-de-Stad, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Lubbeek, Linter, Lummen, Tielt-Winge en Zoutleeuw.

Niet iedereen kan de subsidie aanvragen. Het moet gaan over buurtbewoners die zich verenigd hebben in een formele of feitelijke vereniging (bv. een buurtcomité), lokale organisaties die een activiteit ontwikkelen met buurtbewoners of lokale besturen die samen met buurtbewoners een dynamiek op gang willen brengen.

Een paar projecten die vorig jaar werden ondersteund

In Lubbeek kochten 6 families in de omgeving van Roth en Horenbos samen een dood fijnsparrenbos aan dat aangetast was door de letterzetter. Ze willen er een buurt/voedselbos van maken en het openstellen voor het publiek. Dat is ondertussen deels ook al gebeurd. De aankoop gebeurde door de feitelijke vereniging “de vrienden van den horenbos”.

In Zoutleeuw heeft de vzw Den Doolaard een trage weg aangelegd en verder ingericht. Ze willen de buurtbewoners en jongeren(organisaties) de kans geven elkaar toevallig te ontmoeten en gemeenschap te vormen. De aangrenzende boomgaard wordt voorzien van picknicktafels, een overdekt “vuurplekje” en een bakoven. In deze belevingsruimte kan bijvoorbeeld een buurtfeest worden georganiseerd. De vzw wil deze weg nog verbinden met de oude rondeweg die langs het domein het Vinne loopt om het historische karakter van de buurt te herstellen.

De dienst vrije tijd van de gemeente Geetbets installeert een calisthenics parcours tegenover de sociale woonwijk Ten Kerselant. Op die manier kunnen de jongeren uit Ten Kerselant sporten. De jongeren uit de buurt ( waarvan er een deel monitor zijn op de speelpleinwerking) zullen zelf ook gratis initiatie lessen geven.

Je kan een aanvraag indienen tot 24.02.2022. De datum van de bekendmaking van de laureaten gebeurt einde mei 2022. Om een dossier aan te maken moet je een account aanmaken op www.candidate.kbs-frb.be.

Geef een reactie