Laatste SAS-er die onder kolonel Blondeel streed tijdens WOII overleden

Jaak Daemen is op zaterdag 6 augustus 2022 op 97-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de zeer goed geïnformeerde website http://www.paracommando.com en het is ons ondertussen door een aantal andere bronnen bevestigd.

Jaak Daemen was tot dat moment de enige nog levende SAS-er die gevochten heeft in wereldoorlog II.

Tijdens de oorlog stond Jaak Daemen effectief voluit in de frontlinie. Hij was erbij toen het SAS in 1945 Friesland bevrijdde met de operatie Larkswood. Het SAS werd op dat moment geleid door kolonel Edouard Blondeel, de stichter van het SAS wiens standbeeld vlakbij de poort van de citadel in Diest staat. Jaak Daemen was de laatste militair in België die nog kon zeggen dat hij samen gevochten heeft met kolonel Blondeel. Het SAS zou later omgevormd worden tot het regiment para-commando. Dat maakt momenteel deel uit van het Special Operations Regiment.

Bij de bevrijding van Friesland was het de eenheid met Jaak Daemen, die de eerste aanvallen inzette. Edouard Blondeel beschikte voor de operatie in Nederland over honderd voertuigen, waarvan de helft bestond uit met mitrailleurs uitgeruste jeeps. Op 7 april 1945 trok het Belgian 5th SAS Regiment de Nederlandse grensstad Coevorden binnen. Van daaruit werden de daaropvolgende dagen in verschillende richtingen sterke patrouilles uitgezonden. Ze werden ondersteund door drie groepen verkenners die zes maanden achter de linies hadden gewerkt.

Eens dat de dorpen en stadjes werden ingenomen, bleven Poolse en Canadese troepen ter plaatse om de inname te consolideren. Daarom is de cruciale rol die de Belgen speelden, minder bekend. Ze trokken voortdurend verder naar het Noorden om bijkomend territorium te bevrijden terwijl hun collega’s uit Canada en Polen als bevrijders gevierd werden.

Na de oorlog bleef Jaak Daemen actief in dienst van het regiment para-commando. Hij was onder meer nog betrokken bij een aantal operaties in Congo.

In 2017 was Jaak Daemen nog aanwezig bij de herdenking van het overlijden van kolonel Blondeel op de citadel. Onder meer generaal Johan Peeters (momenteel op rust) en huidig generaal Vincent Descheemaeker waren er toen bij om hem eer en respect te betonen.

De uitvaartplechtigheid van Jaak Daemen is gepland op 13 augustus 2022 om 10.30 uur in de kerk van Leopoldsburg.

Geef een reactie