Dry-run succesvol, vaccinatiecentrum Webbekom klaar voor opstart

Het vaccinatiecentrum in Webbekom is klaar om op donderdag 13 januari de eerste 800 prikjes te zetten. Vandaag werd al een eerste keer getest met een zogenaamde dry-run. Een aantal vrijwilligers die eerder al ervaring opdeden toen het vaccinatiecentrum nog in CC Den Amer was ondergebracht, konden de nieuwe opstelling al even proberen. Het centrum wordt voortaan gecoördineerd door Golazo. Er werd verder gebouwd op de ervaringen van het vorige centrum en dat leverde een aantal belangrijke verbeterpunten in de procedure op.

Vlottere doorstroming

Aanschuiven voor je registratie en daarna voor je vaccinatie gebeurt in een zogenaamde slang. Je krijgt dus geen kleurencode meer mee. Van op de parking en op weg naar het onthaalpunt zorgen stewards ervoor dat alle bezoekers in een rij terecht komen, waarbij iedereen op een veilige afstand van mekaar blijft. Zij geven ook aan dat je best je identiteitskaart klaar houdt. Dat is ook het enige document dat je verder nog nodig hebt.
Er zijn twee onthaalbalies met zelfscans voorzien. Bezoekers scannen dus zelf hun identiteitskaart, de vrijwilliger checkt enkel nog de gegevens. Als er vragen of problemen zijn wordt dat opgevangen aan een derde onthaalbalie. Nieuwe afspraken of wijzigingen kunnen ook aan die infobalie. Op die manier gaat er geen tijd verloren.

Je kan verder lezen na de afbeelding

De vaccinatietstraat zelf heeft acht kabinetten die gelijktijdig operationeel zijn. In de vorige opstelling stond aan elk kabinet een vrijwilliger die aangaf wanneer de volgende bezoeker aan de beurt was. Dat gebeurt nu met rode en groene lampen. Het volstaat om één vrijwilliger te posteren aan het begin van de vaccinatiestraat om het systeem te laten functioneren.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Er zijn acht vaccinatiekabinetten, 4 aan elke zijde van de vaccinatiestraat. Als een kabinet vrijkomt wordt de lamp groen. De vaccinatiebegeleider zal dan de eerste beschikbare bezoeker doorlaten om zijn of haar vaccinatie te laten prikken.

Vanaf donderdag 13 januari kunnen de inwoners van Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem hun vaccin of een booster krijgen in Webbekom. Het gebouw van Interleuven is vlot bereikbaar en ligt vlak naast de op- en afrit van de E314. Er is ook een bushalte van De Lijn op wandelafstand.
De eerste uitnodigingen voor het vaccinatiecentrum in Webbekom vertrokken op 30 december 2021. Alle uitnodigingen voor 18-plussers en kinderen van 5 tot 11 jaar zijn de deur uit. In totaal werden zo’n 18.000 18-plussers uitgenodigd voor hun boosterprik met Moderna en een kleine 4.000 5 tot 11-jarigen voor hun 1e en 2e pediatrische Pfizer-prik. Over de boosterprik voor 12 tot 17-jarigen is op dit moment nog geen duidelijkheid.

Het blijft wel belangrijk om je afspraak te bevestigen of te wijzigen. Wijzigen kan elke werkdag tussen 9 en 16 uur via het call center op nummer 013 39 19 19. Je kan ook persoonlijk naar het vaccinatiecentrum komen en je wijziging regelen aan de infobalie.

Op donderdag 13 januari 2022 start het centrum dus op. Om zeker te zijn dat alles vlot verloopt wordt er dan een halve dag gevaccineerd. Vanaf vrijdag 14 januari gaan ze er in Webbekom volledig tegen aan met 1600 vaccinaties per dag. Voor het eerst wordt er ook voornamelijk met Moderna gevaccineerd.

Voor diegenen die op dit moment in quarantaine of isolatie zitten, wordt er in februari een extra prikmoment voorzien.

Alle vaccin-twijfelaars krijgen ook nog steeds de kans op een prik. Ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum op het nummer 013 39 19 19.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Het call center is bereikbaar van 9 tot 16 uur op het nummer 013 | 33.19.19

Heb jij nog geen uitnodiging gekregen voor je boosterprik?

Alle inwoners (18+) uit Bekkevoort, Diest, Halen en Scherpenheuvel-Zichem zijn intussen uitgenodigd voor hun boosterprik. Je hoeft je uitnodiging per post of via mail niet af te wachten om je afspraak reeds te raadplegen.

Via www.myhealthviewer.be kan je nakijken op welke datum jouw afspraak gepland is. Je vindt er ook een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/ meteen bevestigen of verplaatsen. Bijvoorbeeld voor studenten kan dit interessant zijn. Als hun afspraak niet goed uitkomt in hun examenplanning kunnen ze met deze unieke code op de website hun afspraak verplaatsen of ze kunnen dit doen via het call center.

Heb je nog geen uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie van je kind (5-11 jaar)? 

Ook alle kinderen (5-11 jaar) werden inmiddels uitgenodigd voor hun eerste en tweede prik (drie weken later). Op 19 en 22 januari en op 9 en 12 februari opent het vaccinatiecentrum speciaal voor hen de deuren. Zo is er meer tijd voorzien voor de jongste bezoekers en worden ze op een leuke manier ontvangen. Ouders die met vragen zitten rond de werking van het vaccin, richten zich best tot hun huisarts of pediater.

Heb jij als ouder nog geen uitnodiging ontvangen per post? Dan kan je op www.myhealthviewer.be de uitnodiging terugvinden. Je vindt er een unieke vaccinatiecode terug. Daarmee kan je zelf een eerste en tweede afspraak maken via https://covidvaccin.doclr.be/.

Opgelet: deze uitnodiging ziet er net iets anders uit. Er is nog geen specifiek afspraakmoment vastgelegd. Als ouder kan je kiezen uit alle beschikbare momenten zodat je je kinderen samen kan laten vaccineren. De prikmomenten voor kinderen zijn dus énkel bedoeld voor kinderen. Het is dan niet mogelijk om het hele gezin (ouders + kinderen) te vaccineren.

Meld je aan als vrijwilliger

Voor het vaccinatiecentrum in Webbekom is er nog steeds behoefte aan extra vrijwilligers, zowel met een medische als met een niet-medische achtergrond: onthaalmedewerkers, toezichthouders, callcentermedewerkers, artsen, apothekers, verpleegkundigen,…

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het online formulier, dat te vinden is op www.diest.be/vrijwilligers-vaccinatiecentrum. De kandidaturen worden opgenomen in een databank. Het vaccinatieteam screent de niet-medische kandidaturen en het coördinatieteam van Eerstelijnszone Demerland screent de medische kandidaturen. Nadien contacteren we alle vrijwilligers om hun inzet te bespreken.

Geef een reactie