Bijna 3 miljoen euro subsidie voor restauratie Sint Eustachiuskerk Zichem

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een subsidie van 2.874.388,55 euro toe voor de restauratie van de Sint-Eustachiuskerk in Zichem. De kerk heeft het oudste glasraam van België dat nog in situ bewaard wordt. Tijdens de restauratie zal dat glasraam allicht tijdelijk verhuizen.

Naast het glasraam is de zestiende-eeuwse triptiek ‘Taferelen uit het leven van Eustachius’ van Jan Van Rillaer de Oude het meest markante kunstwerk dat in de kerk aanwezig is. Dat is momenteel al afgeschermd met een tijdelijke bekisting. De Gotische Sint-Eustachiuskerk werd gebouwd tussen 1300 en 1500. De kerk werd in 1942 beschermd als monument omwille van haar artistieke, geschiedkundige en oudheidkundige waarden.

Volgens minister Diependaele zal de kerk, na de restauratie, ook gebruikt kunnen worden voor andere activiteiten zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen. Met die uitspraak loopt de minister vooruit op een her- of nevenbestemming van de kerk, iets wat momenteel nog niet het geval is. Toch wordt die her- of nevenbestemming al actief voorbereid. De vrienden van Sint-Eustachius is een werkgroep van bekende koppen in Zichem die een programma ontwikkelen om het unieke artistieke karakter van de kerk beter bekend te maken. Zij hadden tijdens het Hemelvaartweekend een knap uitgewerkte driedaagse klaar met een reeks optredens. Corona houdt voorlopig nog de deur van de kerk dicht maar het comité blijft alert en evalueert momenteel wat er in het najaar mogelijk is.

De Sint-Eustachiuskerk is in zeer slechte toestand. Er vallen brokstukken van de gevel. Uit onderzoek blijkt dat de samenhang van het metselwerk slecht is, waardoor de stabiliteit van het gebouw in het gedrang kan komen. Daarom wordt nu gestart met restauratiewerken. Er worden eerst beveiligings- en consolidatiewerken uitgevoerd. Zo wordt de kerk onder andere gestabiliseerd door injectie van de gevels, loshangend pleisterwerk wordt verwijderd en muurschilderingen worden geconserveerd. Ook de altaren en het koorgestoelte worden opgeknapt. 


Cineast Wim De Saeytyt maakte een knap promofilmpje over de Sint-Eustachiuskerk. Je kan het hieronder bekijken.

Geef een reactie