Nieuwe trendy wijk geeft stadscentrum stevige zuurstofinjectie

Het centrum van Scherpenheuvel krijgt na het bouwverlof een impuls die de stad een volledig nieuw en trendy imago kan geven. De huidige parking naast het stadhuis en de enorme braakliggende zone achter die parking wordt een hippe maar klassevolle nieuwe wijk. De gebouwen die er komen zijn energievriendelijk met een erg gunstige  oriëntatie op de zuidhelling. Een terrasvormige afname van de bouwhoogte zorgt voor een optimale bezonning. De positie van de gebouwen ten opzichte van elkaar garandeert de privacy van de bewoners. Grote en kleine woongelegenheden wisselen mekaar af. Er is keuze tussen één-, twee- en drieslaapkamer-appartementen. Geen enkel appartement is hetzelfde. Alle appartementen beschikken over een groot terras. Groene wandelwegen geven de buurt zuurstof.

Autovrij met veel streekeigen groen

De nieuwe wijk zal volledig autovrij zijn en is enkel toegankelijk voor de voertuigen van de hulpdiensten.  Twee brede, haaks op mekaar geplaatste wandellanen zorgen voor structuur.  Die krijgen de naam Albrecht-Allee en Isabella-Allee. De noord-zuid-as sluit loodrecht aan op de Basilieklaan en kruist een tweede promenade die van oost naar west loopt. De woonunits worden verbonden met  kleinere paden met veel streekeigen groen. Er komen ook een aantal binnentuinen. De open ruimte heeft semipublieke en private binnenplaatsen, straten en paden. In deze nieuwe woonwijk is ook plaats voor een aantal handelspanden.

Lees verder na de afbeeldingen

 

 

Zeer grondige voorbereiding

De uitbouw van Ten Heuvel werd grondig voorbereid. “Al in 2013 werden de eerste ideeën voor de herwaardering op papier gezet”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans (Open VLD). “Architect Blockx tekende het stedenbouwkundig plan dat vandaag nog steeds de handleiding is voor de ontwikkeling. Ontwikkelaar CoBUILD startte daarna met een reeks voorbereidingen. Planologie en archeologie, landmeting, onderzoeken over de riolering en nutsleidingen, de waterproblematiek en de stabiliteit werden onderzocht. Er gebeurde een bodemonderzoek en er werden sonderingen uitgevoerd. Er kwam ook een mobiliteitsstudie die de impact van de wijk op de verkeerscirculatie in het centrum moest verduidelijken. Pas toen alles tot in het detail getoetst was, hebben we een bouwaanvraag ingediend.”

Ondergrondse parkeergarage, deels publiek, deels privé

De wijk krijgt een ondergrondse parkeergarage die wordt opgedeeld in een zone voor de bewoners en een publieke zone voor meer dan zestig voertuigen. Dat is vergelijkbaar met de parking die momenteel bovengronds is. De publieke parking is bereikbaar vanaf de August Nihoulstraat. De ingang voor de bewoners sluit aan bij de Henri Adriaensstraat. Vanuit deze parking kan men makkelijk, veilig en droog met de lift of de trap de appartementen bereiken.

Schepen Bergmans wil ook het zevenhoekige patroon van de stad herstellen en de nieuwe wijk op een creatieve manier verbinden met de Zuidervest. In dat plan kan ook ruimte zijn om de inplanting van het stadhuis te herdenken.

In de Basilieklaan nadert het project Basil ondertussen zijn definitieve afwerking. De leemte in de gesloten bebouwing is daardoor weer opgevuld. “Basil zal een impuls geven aan de handelsactiviteit en het straatbeeld van de Basilieklaan”, zegt schepen Nico Bergmans. “De volledig begane grond is voorbehouden voor handel en diensten. Dit gebouw schermt de nieuwe wijk af, maar opent tegelijkertijd een brede poort die het nieuwe stadsdeel verbindt met de Basilieklaan, de Zuidervest en de Henri Adriaensstraat.

Economische maar ook creatieve en culturele impuls

De ontwikkeling van Scherpenheuvel werd decennialang gewurgd door de concentratie van de handelszaken rond de basiliek. Met dit nieuwe project breekt de stad doorheen die barrière. Ten Heuvel zal nieuwe gezinnen aantrekken die zuurstof geven aan handelaars die niet afhankelijk zijn van de bedevaart. Maar de nieuwe wijk is niet alleen economisch een kans. Dit soort van urbanisatie trekt vaak creatieve en ondernemende mensen aan. Die kunnen de bedevaartstad ook cultureel en artistiek een impuls geven.

Ontwikkelaar CoBUILD begint na het bouwverlof met de volgende fase en wil het ganse project zo snel mogelijk afwerken om de overlast voor de bewoners te beperken.  De verkoop wordt binnenkort opgestart. Naast de twee grote lanen krijgen ook de dakwoningen de namen ‘Albrecht’ en ‘Isabella’. Op die manier leggen de ontwikkelaars de link naar de eerste urbanisten van Scherpenheuvel.

Plan Ten Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.