CD&V Laakdal wil ganse Merodegebied als beschermingszone voor wolven

Stein Voet, afdelingsvoorzitter van CD&V Laakdal, heeft een brief geschreven aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) met de vraag om de risicozone voor wolvenschade uit te breiden naar het ganse Merodegebied. CD&V is een coalitiepartner in Laakdal. Zuhal Demir heeft voorlopig nog niet geantwoord.

Momenteel valt enkel Geel als Merodegemeente in die zone. De beschermingszone is opgedeeld in twee clusters met tussenin die clusters een merkwaardige witte vlek. Het Merodegebied ligt grotendeels tussen die twee clusters. CD&V is een coalitiepartner in Laakdal. Zuhal Demir heeft voorlopig nog niet geantwoord.

Momenteel lijkt het alsof men het Albertkanaal heeft genomen als natuurlijke grens van die risicozone maar Stijn Voet stelt enigszins ironisch dat een wolf makkelijk een brug kan nemen over dat kanaal.

Er zijn overigens vrij recent wolven gesignaleerd in de omgeving van het Merodegebied. Die site ligt op het grondgebied van drie provincies en strekt zich uit over de gemeenten Aarschot, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Geel, Herselt, Hulshout,Laakdal, Tessenderlo en Westerlo.

Veehouders die in de beschermingszone vallen kunnen een subsidie aanvragen om hun dieren tegen wolven te beschermen. Die subsidie bedraagt

De subsidie bedraagt maximaal 90 % van de kosten van de materialen die nodig zijn om een bestaande omheining aan te passen of om ze nieuw te plaatsen. Hoe die omheining er dan moet uitzien is aan strikte regels gebonden.

Geef een reactie