ZAP | Hoogmis van de petanque en een straffe streep muziek

Pittoresk, landelijk, historisch belangrijk, Bourgondisch en toeristisch. Het is een korte greep uit de kenmerken waaraan men moest voldoen om in de lijst van mooiste dorpen van Vlaanderen te komen. Zichem haalde het destijds met vlag en wimpel en staat op nummer één in Vlaams-Brabant.

Die verkiezing dateert weliswaar al van 2007 maar onder meer het marktplein kreeg na de verkiezing nog een knappe opwaardering. Dat marktplein van Zichem heeft alleszins veel meer potentieel dan wat er nu mee gebeurt. Er zijn een paar uitzonderingen en het petanque- en muziekfestival ZAP is zeker de belangrijkste.

Op zaterdag 15 juli is er opnieuw een editie van ZAP. De voorbereidingen zijn al een paar dagen aan de gang. Petanque is in Zichem al enkele jaren uitgeroepen tot sport van het dorp en tijdens ZAP krijgt die petanquecultus een stevig hoogtepunt. Met tientallen komen ze uit de verre omgeving afgezakt om hun precisie, techniek maar ook tactiek bij het gooien van de ballen aan te tonen. De omstandigheden moeten dan ook ideaal zijn! Een deel van de Markt is omgebouwd tot een biljartvlakke zandbak. Daar worden zaterdag nog banen op afgelijnd en dan kunnen de spelen beginnen.

In de loop van de jaren zijn er tradities gegroeid. Petanque kan niet zonder een terras, een pintje of een koele frisdrank en een gezellige babbel. Rond de petanquebanen zijn terrastafeltjes neergepoot en togen opgebouwd. Er is een frituur en uiteraard ook een hamburgertentje. De jeugd kan ondertussen een namiddag doorbrengen met toffe kinderanimatie.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Als de punten geteld zijn en de prijzen zijn verdeeld, dan is het tijd voor muziek.

De vijfkoppige coverband Kontrair opent de avond met een set louter Nederlandstalige muziek. Kontrair heeft een stevigereputatie als ambianceband. Zichem kan dus meteen uit de bol.

Na Kontrair staat de beste bluesband van de Benelux op de kiosk in Zichem. Met de oudste nog spelende drummer van West-Europa als centrale figuur. Chilly Willy, Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits en drummer Walter Cuyvers … gasten van bij ons maar echte muzieklegendes!

Stray Dogs sluit ZAP af en die jongens zijn echt heel erg goed. Stray Dogs zijn begonnen als een straatband maar daar leer je om echt goed te zijn. Dat vertaalt zich namelijk in extra centjes in de hoed. Wij leerden ze een paar jaar geleden kennen in ‘t Stamineeke in Webbekom. Daar speelden ze zonder enige scrupules de zaak helemaal plat en dat is een referentie. Na hun optreden gaat de omgeving van de kiosk er enigszins anders uitzien. De graszoden gaan het niet houden met zoveel dansdynamiek op het podium.

Geef een reactie