Hageland opgeschrikt door sonic boom van F-16 die meer dan 1200 km/uur haalt

Het Hageland werd vanmorgen even opgeschrikt door een luide knal. Dat was geen explosie maar een straaljager die door de geluidsmuur ging. Dat blijkt uit onderstaand bericht van de luchtmachtbasis Kleine Brogel.

Er was een tijd dat een zogenaamde sonic boom veel frequenter te horen was. De regelgeving verstrengde echter en momenteel is het eerder uitzonderlijk dat het fenomeen zich voordoet. En als het dan gebeurt wordt het meteen breed gedeeld via de sociale media. Wat opvalt is dat veel mensen fan zijn van het fenomeen. De reacties onder het bericht van Kleine Brogel zijn soms bijna nostalgisch.

Op de website van de luchtmachtbasis Kleine-Brogel staat ook wat meer info over het fenomeen. Na iedere 200 vlieguren krijgt een F-16 motor een groot onderhoud.  Dan volgt een grondige inspectie waarbij de motor uitvoerig getest wordt op een speciale testbank en waarna hij terug in de F-16 geplaatst wordt. Tenslotte zal één van de testpiloten de motor volledig testen in de lucht en daarbij zal hij ook even “supersonisch” vliegen op zeer grote hoogte. Hij zal dan even met een snelheid van 1200km/u vliegen en zich dus sneller dan het geluid verplaatsen. De luchtverplaatsing die hiermee gepaard gaat veroorzaakt de gekende doffe knal.

Je kan hieronder een filmpje van Lockheed Martin bekijken over de geschiedenis van de F-16

Geef een reactie