Personeel en bestuur van stad Diest moeten TikTok app verwijderen van diensttoestellen

Geen zotte dansjes, ridicule interviews en prankerige scenes meer op de smartphones van het stadspersoneel en de leden van het bestuur in Diest. Na Mechelen en Gent bant ook Diest de app TikTok op de diensttoestellen. Dat schrijft VRT NWS vandaag.

Algemeen directeur van de stad Myriam Parys heeft alle personeelsleden een bericht gestuurd met de vraag om de video-app te verwijderen. Die vraag is een gevolg van een oproep van Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers aan de lokale besturen. Op Vlaams en federaal niveau werd eerder al dezelfde maatregel genomen.

Burgemeester Christophe De Graef wijst erop dat de stad in de eindfase zit van de datarecuperatie na de hacking van de stadsdiensten in december 2022. De burgemeester maar bij uitbreiding het ganse personeel van de stad zijn ondertussen ervaringsdeskundigen om de impact van een hacking te getuigen.

Big data analyse

Een aantal bronnen en instanties wijzen erop dat het bedrijf achter TikTok, de Chinese sociale media gigant Byte Dance, op basis van data-analyse van de app, een bedreiging zou kunnen vormen. Vaak wordt dan zelfs het woord spionage in de mond genomen. Het is ongetwijfeld zo dat Byte Dance, op basis van analyse van big data, trends in gedrag kan traceren. Dat kan zelfs vrij fijnmazig en het gaat niet enkel over consumentengedrag. Ook politieke voorkeuren zijn vrij eenvoudig te traceren. Wie trends kan in kaart brengen kan die allicht ook beïnvloeden en dat zou inderdaad een bedreiging kunnen vormen. Als die data-analyse op individueel niveau kan doorgetrokken worden, kunnen individuen zelfs onder druk gezet worden op basis van hun gedragingen. Niet bepaald comfortabel voor mensen die een bepaalde verantwoordelijkheid hebben, al dan niet politiek. Nu is het uiteraard zo dat alle grote sociale mediabedrijven die mogelijkheden hebben en ook gebruiken. Bij Byte Dance is echter de verwevenheid met de Chinese overheid een probleem.

Het standpunt van minister van defensie Ludivine Dedonder is in deze context opmerkelijk. Zij wil haar TikTok account voorlopig niet verwijderen maar ze gebruikt een aparte telefoon waar ze enkel die app op geïnstalleerd heeft. Geen enkele militair in België mag een TikTok account gebruiken. Nog nooit gehoord van Leading by exemple allicht.

Geef een reactie