Carnavalsgroep Sichense Zjanskes combineert sterke punten van Menopoezen en Bekke Plezier

Ze steken in een vrolijk paarswit gekleurd pak met een opvallend veelkleurig colbertje en een witte hoed met gekleurde band. Witte sneakers ook. De dames met roze pruik, de heren hebben die wijselijk aan de kant gelaten. Een bewegingspatroon dat evenwicht zocht tussen spontane ritmes en ingestudeerde danspasjes.

De Sichense Zjanskes waren bij uitstek een van de meest opgemerkte carnavalsgroepen in de stoet die vorige week door Zichem trok. Allemaal bekend volk ook en daar is een duidelijke reden voor. Deze nieuwe groep is gebouwd op de een fusie van twee bestaande carnavalsgroepen: de Menopoezen en Bekke Plezier.

Volgens Kris Corten, een van de trekkers van het vroegere Bekke Plezier, vullen de twee groepen mekaar perfect aan. De Menopoezen bulkten van creativiteit en enthousiasme maar ze hadden geen infrastructuur die het makkelijker maakt om een reeks stoeten mee te doen. Ze hadden bijvoorbeeld geen wagen die kon meerijden wat toch een reeks praktische uitdagingen oplevert. Bekke Plezier had die wagen wel maar zij hadden niet altijd de creativiteit in de groep om vestimentair en choreografisch te verrassen.

Vorig jaar kwam het idee om de kwaliteiten van de twee groepen te bundelen. Voor de meeste leden klikte dat. Vorige zondag kwamen ze voor de eerste keer als een groep naar buiten onder de naam De Sichense Zjanskes. Kris Corten legt uit dat er bewust gekozen is om de vroegere namen van een van de groepen niet te gebruiken. Sichens is een verwijzing naar de oude schrijfwijze van de deelgemeente. Zjanskes verwijst naar de naam Jeannine. Het is een eerbetoon aan twee monumenten van carnaval in Zichem. Wijlen Jeannine Mues was bijna synoniem met carnaval. Na haar overlijden werd ze in de stoet van Zichem nog een aantal jaren herdacht door de Menopoezen waar ze een van de grondleggers van was. Jeannine Laeremans viert vandaag nog steeds even enthousiast mee, maar dan bij de carnavalsgroep die deels haar eigen naam draagt.

Je kan de Sichense Zjanskes nog aan het werk zien in de stoeten in Scherpenheuvel, Aarschot en Diest. In Schoonderbuken zijn de Zjanskes er niet bij.

Groepsfoto: Wim Vanhelmont.

Geef een reactie