Scherpenheuvel-Zichem maakt gigastap naar duurzame combimobiliteit

De vervoersregioraad van 9 februari heeft een erg belangrijke maatregel goedgekeurd voor een verdere ontwikkeling van de duurzame mobiliteit in Scherpenheuvel-Zichem. Het openbaar vervoersplan voor de zone Diest-Aarschot kreeg daar namelijk groen licht.

Voor Scherpenheuvel-Zichem wil dat concreet zeggen dat het nu zeker is dat er een busverbinding komt die ieder uur de vier grotere kernen van de stad, Testelt, Averbode, Zichem en Scherpenheuvel, met mekaar verbindt. De busverbinding wordt operationeel vanaf 1 juli 2023.

Schepen van mobiliteit in Scherpenheuvel-Zichem Nico Bergmans klopt in dat overlegorgaan al maandenlang op diezelfde nagel. Hij is dan ook bijzonder opgetogen dat de busverbinding er eindelijk komt. “We zijn een stad van 23.000 inwoners en we waren erg karig bedeeld met openbaar vervoer”, zegt schepen Bergmans. “Met uitzondering van het schoolvervoer was er geen openbaar vervoer tussen onze dorpskernen. Je kan wel proberen de mensen te bewegen om het openbaar vervoer te nemen als alternatief voor een autorit, maar dan moet dat aanbod er wel zijn.”

De busverbinding wordt overigens het bindmiddel om een reeks andere mobiliteitsoplossingen aan te bieden. In de vier grotere kernen komt telkens een Hoppinpunt waar je je wagen kan parkeren en switchen naar deelmobiliteit. In Scherpenheuvel komt dat punt aan Den Egger, in Zichem en Testelt telkens aan het station en in Averbode aan het St.-Jansplein. Schepen Nico Bergmans heeft ondertussen nog een bijkomend pakket klaar met deelfietsen en deelauto’s. Die zullen beschikbaar zijn in de vier Hoppinpunten.

Op de kopafbeelding zie je het Hoppinpunt in Heverlee. Leuven installeert vijftig Hoppinpunten, vijf grote, tien middelgrote en vijfendertig zogenaamde buurthoppinpunten.

Het Hopinpunt in Zichem krijgt een extra accent als startpunt om de stad en bij uitbreiding de regio toeristisch te verkennen

Laadpunten

Allicht komen er ook laadpalen voor elektrische wagens bij die Hoppin punten. Schepen Bergmans wijst er op dat er de volgende maanden een veel hoger aanbod zal komen aan laadpunten. De technische dienst van de stad werkt momenteel aan een strategische visie om die infrastructuur op een efficiënte manier te kunnen uitrollen.

Alleszins krijgt Scherpenheuvel-Zichem met een frequente busverbinding, die de 2 treinstations, de 4 dorpskernen en ook de 4 nieuwe hoppinpunten verbindt, een realistisch en comfortabel alternatief voor de privé wagen.

One comment

Geef een reactie