2,8 miljoen euro voor nieuwbouw kleuterschool Onze-Lieve-Vrouw in Rozenkranslaan

De kleuterschool in de Basilieklaan in Scherpenheuvel-Zichem, die onderdeel is van de Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw, verhuist op termijn naar de site aan de Rozenkranslaan waar momenteel de lagere school al gevestigd is. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts heeft 2.823.147 euro vrijgemaakt om op die site bijkomende ruimte mogelijk te maken. Deels wordt dat een nieuwbouw, deels ook een verbouwing. In de twee scholen samen, zitten momenteel 415 leerlingen.

Nieuwbouw met grote polyvalente zaal

Het bestaande gebouw dat parallel met de Rozenkranslaan staat, krijgt er een verdieping bij. Aan de achterkant van de school, waar momenteel een sanitaire blok staat, komt een nieuwbouwgedeelte. Dat zal echter niet hoger komen dan de terrassen aan de achterkant van de appartementen aan vesting Noord, die daar recent gebouwd werden. Om toch voldoende ruimte te kunnen creëren wordt voor dat nieuwbouwgedeelte een perceel uitgegraven. De onderste verdieping komt dus lager te liggen dan de huidige speelplaats. Dat maakt het volgens directeur Melissa Grouwels ook mogelijk om de speelplaats op een creatieve manier in te richten met niveauverschillen en meer groen.

In dat nieuwbouwgedeelte komt onder meer een grote polyvalente zaal. Daar kunnen lessen plaats vinden maar evengoed kunnen er turnlessen gegeven worden of worden er activiteiten georganiseerd. Het gebouw wordt ook gebruiksvriendelijk gemaakt voor andersvaliden.

Bouwwerken starten in zomer van 2024

De kersverse directeur wil het nieuw- en verbouwproject zeer goed voorbereiden. Daarom starten de bouwwerken pas in de zomervakantie van 2024. Directeur Grouwels wil op voorhand alle aspecten van de werf in detail bespreken met de preventie-adviseur en met alle andere stakeholders bij het dossier. Die gesprekken starten binnenkort al op. Melissa Grouwels zal in de eengemaakte school ook haar organisatie moeten aanpassen. Onder meer de herindeling van speeltijden en de verkeersstromen bij het begin en het einde van de schooluren zijn belangrijke aandachtspunten.

Directeur Grouwels is nog maar enkele maanden aan de slag en ze is erg enthousiast over de sfeer in de school.
“Ik kan hier werken met een geweldig team”, zegt ze. “Dat is belangrijk want zo’n bouwproject is complex en dat zal wel wat extra druk opleveren.”

De effectieve constructie- en verbouwingswerken gebeuren tijdens de zomermaanden van 2024. Dan zijn de kinderen niet in de school en dat heeft voordelen voor alle partijen. De leerlingen hebben geen last van de werf en de arbeiders kunnen zich voluit concentreren op de bouw. Vooral de voorbereidings- en inrichtingswerken kunnen wat extra belasting opleveren. De kleuters blijven alleszins op hun huidige locatie in de Basilieklaan tot wanneer de nieuwbouw volledig klaar is.

Geef een reactie