Carnaval wordt volledig confettivrij in Scherpenheuvel-Zichem

Carnaval gaat er dit jaar enigszins anders uitzien in Scherpenheuvel-Zichem. De gemeenteraad keurde donderdagavond namelijk een aanpassing aan de politieverordening goed die het gooien van confetti verbiedt. Snoep en kleine gadgets uitgooien mag nog wel.

Burgemeester Manu Claes benadrukt dat die beslissing het resultaat is van een onderhandelde positie. Het verbod wordt dus niet eenzijdig opgelegd. Alle organisatoren van de vier carnavalstoeten in Keiberg, Zichem, Schoonderbuken en Scherpenheuvel en de directies van de scholen die zes kindercarnavalstoeten organiseren zijn akkoord om dat verbod te respecteren.

De opkuis na een carnavalsoptocht neemt  volgens burgemeester Claes heel wat werk en tijd in beslag voor de  stadsarbeiders. Bovendien is het heel moeilijk om alle confetti te verwijderen zodat er maanden later nog heel wat confetti  op openbaar en privé domein blijft liggen. Ook vanuit milieustandpunt en uit overwegingen van duurzaamheid  is een verbod op het gooien van confetti aangewezen. In het beleidsplan van het lokaal bestuur wordt ingezet op het vermijden van afval en het verkleinen van de afvalberg. Het gooien van moeilijk verwijderbare confetti conflicteert met dat engagement.

Geef een reactie