30 jaar Toyota Parts Center Europe in cijfers

Toyota Parts Centre Europe (TPCE) in Diest is het grootste distributiecentrum ter wereld van de automobielgigant buiten het thuisland. TPCE startte op in november 1992 en dus vieren ze deze week het dertigjarig bestaan in onze regio.

Bij die opstart waren er amper een paar tientallen werknemers. Ondertussen werken er 1100 mensen van 18 verschillende nationaliteiten bij TPCE en die gebruiken samen een werkoppervlakte van ongeveer 100.000 vierkante meter. Bij de start was dat 38.000 vierkante meter. Bij die 1100 personeelsleden zijn er ook 20 mensen met een beperking. Die worden ingeschakeld via het maatwerkbedrijf Blankendale.

Die groep zorgt op jaarbasis voor de verdeling van 60 miljoen reserveonderdelen via 13 regionale depots naar 2400 Toyotadealers in 44 landen. TPCE levert ook onderdelen aan 625 zogenaamde drop points in België, Luxemburg; Nederland en Noord Frankrijk.

Per dag worden in Diest ongeveer 250.000 onderdelen verstuurd, van bumpers over banden tot het allerkleinste batterijtje in een wagen. Om die klus te klaren rijden iedere dag zo’n tweehonderd vrachtwagens het bedrijfsterrein in Diest op en af. TPCE streeft ernaar om bestellingen die binnenkomen voor 16 uur, al de volgende ochtend te bezorgen. Voor dealers is dat een zeer belangrijk punt omdat ze daardoor minder stock kunnen aanhouden en stock is kapitaal.

TPCE staat overigens voor een enigszins ongewone evolutie. Head of Parts Supply Chain Andy Sinton weet dat het bedrijf de volgende jaren een groei van 25% zal kennen in het aantal te verzenden onderdelen. Dat zal gebeuren met een zelfde aantal werknemers als vandaag. Omdat elektrische wagens minder onderdelen bevatten, zal daarna die groei stil vallen en zelfs dalen. Toch is dat ook op middellange termijn geen bedreiging voor de werkgelegenheid. Toyota belooft immers dat ze alle onderdelen van wagens doe ooit verkocht werden, minimaal 20 jaar zal blijven leveren.

This year, we are not just celebrating the history of a building, but rather the history of hardworking, dedicated and committed people. Since its establishment, TPCE has grown from 80 employees to over 1,100 and 29 of them that joined the company from the very start are still working here today. Over the years, TPCE has expanded to be able to handle one of the most complex logistics operations at this centre of gravity of Toyota’s parts distribution business in Europe

Andy Sinton, Head of Parts Supply Chain at Toyota Motor Europe

One comment

Geef een reactie