Kletsnatte kaarskensprocessie in jaar van kroningsfeesten

De 393ste kaarskensprocessie trok gisteren in kletsnatte omstandigheden door het bedevaartsoord Scherpenheuvel. Het was overigens de ganse dag bijzonder druilerig en dat was te merken aan de duidelijk lagere opkomst van de marktkramers. Zelfs de traditionele kraampjes rond de basiliek waren niet allemaal open.

Er was evident ook minder volk komen opdagen. Je kon rustig rondkuieren op de markt zonder al te veel gedrum.

De regen had ook impact op de samenstelling van de processie. Het zware beeld met Albrecht en Isabella werd recent gerestaureerd maar dat beeld is erg gevoelig aan vocht. De mannen van KWB Schoonderbuken torsen het gevaarte al jaren omheen de besloten hof. Hun taak werd gisteren een pak makkelijker. Het bekende beeld bleef binnen en de dragers liepen gewoon mee in de processie.

De regen drukte uiteraard ook de sfeer van de processie. Verkleumde vingers bij de muzikanten, biddende gelovigen ineengedoken in een dikke regenjas en onder een dak van regenschermen. Het afsluitende gebed op het podium voor de basiliek verloor door deze omstandigheden een stukje van zijn uitstraling. In het jaar van de kroningsfeesten had de kaarskensprocessie wat gunstiger omstandigheden mogen krijgen.

Geef een reactie