Symbolisch geladen beeld van Deense kunstenaar onthuld op abdijplein Averbode

Het binnenplein van de abdij van Averbode heeft er een kunstwerk met een zware symbolische geladenheid bij. Abt Marc Fierens onthulde vandaag het standbeeld “De Eénvleugelige”. Hij deed dat in aanwezigheid van de Deens kunstenaar Nis Schmidt.

De kunstenaar verbleef enkele jaren geleden in de abdij van Averbode. Hij had het boek Gott und die Welt meegebracht waarin auteur Peter Seewald een aantal gesprekken met kardinaal Joseph Ratzinger bundelt. Die citeert paus Johannes Paulus II.

“Geloof en rede zijn de twee vleugels waarmee de mens zich optilt om de waarheid te zoeken. Misschien kan hij niet meer vliegen net omdat meen die ene vleugel – het geloof – heeft afgebroken. Met de andere, de rede, kan men veel bereiken maar daarmee alleen opstijgen tot de dragende inzichten van het mens zijn lukt niet meer.”

De kunstenaar werd geïnspireerd door dat inzicht en hij vertaalde het in een beeld met één vleugel en zonder hoofd. Mensen worden gedreven door de rede en door het geloof. Maar het geloof is bij velen achterwege gebleven. Ze worden enkel nog gedreven door de rede. Ze proberen als het ware te vliegen met één vleugel.
Nis Schmidt liet het beeld in brons gieten en dat viel op bij de pastoor van zijn woonplaats Vejle, Norbertijn Jan Ophoff. De pastoor liet een grotere kopie in roestvrij staal maken en dat staat vandaag nog steeds voor de kerk van Vejle.

Abt van Averbode Marc Fierens ging op bezoek bij zijn Deense collega’s en ook hij raakte onder de indruk van het ongewone beeld. Volgend jaar bestaan de Norbertijnen 900 jaar en abt Fierens wilde voor dat speciale jubileum een kopie van de Eénvleugelige op het binnen plein van de abdij. De raad die de abdij bestuurt vond dat een goed idee.

Tijdens de Vespers die aan de onthulling van het beeld vooraf gingen legde abt Fierens uit wat hij zo speciaal vindt aan het beeld.

Het beeld is geen engel en het is ook geen persoon. Het is een boodschap. Om te vliegen heb je twee vleugels nodig. Wie vliegt met één vleugel tolt hoogstens om zijn as en geraakt niet los van zichzelf. Veel mensen zijn vandaag hun geloof kwijt. Ze doen enkel beroep op de rede. Ze worden blind voor de diepere waarden van het leven. Het beeld doet ons beseffen hoe moeilijk het is om vandaag te geloven.

Abt Marc Fierens riep op om met verstand en geloof door te dringen tot de essentie. Alleen op die manier kan je het aardse en het tijdelijke overstijgen.

De Eénvleugelige is uitgevoerd in brons en staat op een sokkel van Zweeds graniet. Het beeld is gegoten in een beeldgieterij in Svendborg.

Geef een reactie