Ludiek protest van boeren tijdens aanplant van bos in Pellenberg

In Pellenberg werd vorige zondag een nieuw bos van ongeveer 8000 bomen aangeplant. Dat was oorspronkelijk een initiatief van radiozender MNM maar de boomplantactie werd door nogal wat verenigingen opgepikt en mee uitgedragen. Ook burgemeester van Lubbeek Theo Francken postte de actie vorig week op zijn sociale media. Hij kondigde onder meer aan dat ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een boompje zou komen opzetten en dat werd dan weer met veel belangstelling opgepikt door een aantal landbouwers en hun organisaties.

Zuhal Demir is al maanden kop van jut bij de landbouwers. Eerst zorgde het stikstofdossier voor veel commotie en daar kwam enkele weken gelden nog nieuwe informatie over het geplande mestactieplan bij. Vooral de landbouwers die aardappelen planten maken zich stevige zorgen. Dat hebben ze in Pellenberg op een ludieke manier opnieuw duidelijk gemaakt. De boeren waren aanwezig met tientallen tractoren, een beeld dat we afgelopen maanden wel vaker gezien hebben. Ze hadden zelfs een mobiele frituur mee gevraagd en deelden frietjes uit. Van aardappelen uit Vlaanderen, aldus de boeren. Iets wat volgens hen binnenkort niet meer mogelijk zal zijn omdat de geplande regelgeving onder meer de aardappelteelt erg moeilijk zal maken.

In de gelekte ontwerpteksten staat dat de landbouwers hun aardappelen en andere late gewassen niet meer mogen oogsten na 1 september. Veel aardappelen zijn op dat moment echter nog niet volledig volgroeid. Bovendien moeten ze dan opgeslagen worden in ruimtes die op dat moment nog warm zijn wat de kans hypothekeert om ze schimmelvrij te bewaren.

Zuhal Demir en burgemeester Francken luisterden naar de argumenten van de landbouwers. Veel alternatieven hadden ze ook niet uiteraard. Volgens de minister van Omgeving zijn de gelekte teksten nog maar een ontwerp en is niks definitief. Demir laat uitschijnen dat het lek bedoeld is om het nieuwe mestactieplan, het zevende ondertussen, te torpederen nog voor het op de onderhandelingstafel komt.

Geef een reactie