Apostolische nuntius stapt zondag mee in kaarskensprocessie

Volgende zondag, 6 november, trekt de 393ste kaarskensprocessie uit in Scherpenheuvel. Het is een in steen gebeitelde gewoonte dat er dan een hoge functionaris uit de katholieke kerk naar het bedevaartsoord komt. Dit jaar krijgt Scherpenheuvel wel bijzonder hoog geplaatste gasten. Aartsbisschop kardinaal Jozef De Kezel gaat al om 10 uur voor in een misviering. Jozef De Kesel blijft ook daarna nog beschikbaar tijdens een receptie in het Huis van Maria.

Om 15 uur is er een lof in de basiliek. Daarna trekt de kaarskensprocessie dan volledig rond de Besloten Hof.

Speciaal voor de processie komt nog een andere belangrijke kerkelijke figuur naar Scherpenheuvel. Apostolische nuntius in België en in het groothertogdom Luxemburg, monseigneur Franco Coppola, zal pastoor van Scherpenheuvel Luc Van Hilst flankeren. De apostolisch nuntius werd nog maar vorig jaar in november aangesteld in België maar de Italiaanse geestelijke kreeg een stevig en gevoelig takenpakket mee. Op een tijdspanne van 1,5 jaar bereiken vier bisschoppen in België de leeftijd van vijfenzeventig jaar. Dat is het moment waarop ze hun ontslagbrief naar de paus schrijven. Het is dan aan de apostolisch nuntius om een shortlist te maken met mensen die deze vier scharnierfiguren kunnen vervangen. Het is daarna aan de paus om effectief de nieuwe bisschoppen aan te duiden.

Monseigneur Jean-Luc Hudsyn, de hulpbisschop voor het vicariaat Waals-Brabant, heeft zijn ontslagbrief voor paus Franciscus ondertussen verstuurd. Dat heeft hij bevestigd aan Kerknet. Hij werd 75 jaar op 26 februari 2022.

Kardinaal en aartsbisschop Jozef De Kesel werd op 17 juni 2022 vijfenzeventig jaar en ook hij heeft zijn ontslag aangeboden aan de paus. In 2023 worden de bisschoppen Guy Harpigny van Doornik (13 april 2023) en  Pierre Warin van Namen (15 juni 2023) ook 75 jaar. Allicht zullen ook zij dan hun ontslagbrief overmaken.

Voorlopig is er geen reactie vanuit het Vaticaan. Dat wordt ook niet meteen verwacht. Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 november 2022 vindt het zogenaamde ad-liminabezoek van de bisschoppen in ons land plaats in het Vaticaan. Dat is de ideale gelegenheid om af te stemmen over deze reeks nieuwe benoemingen.

Geef een reactie