Zeger Debyser lijsttrekker voor N-VA in Leuven

De strategische plaatsen op de verkiezingslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 worden al vroeg vrij gegeven of gelekt. In Leuven trekt Zeger Debyser de lijst van N-VA. Dat nieuws werd bekend gemaakt door VRT NWS maar het is ondertussen door meerdere bronnen bevestigd. De hogere partij-instanties moeten de beslissing nog wel officieel bevestigen.

Zeger Debyser studeerde geneeskunde aan het KULAK en trok daarna naar Ruanda om er vrijwilligerswerk te doen. Daar zag hij zeer veel mensen overlijden aan HIV en die ervaring zou hem op weg zetten om onderzoek te doen naar deze ziekte. Dat deed hij zowel in Harvard als aan de KU Leuven.

Debyser is momenteel hoofd van de onderzoekseenheid Moleculaire Virologie en Gentherapie aan de KU Leuven. Hij is ook gemeenteraadslid in Leuven en fractieleider van de N-VA.  

Bij de verkiezingen in 2024, is er geen opkomstplicht meer voor het lokale niveau. De lijststem zal enkel nog gelden als een stem voor de partij en levert geen persoonlijk voordeel meer op voor de kandidaten op de lijst. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie zal automatisch burgemeester worden. Die stemmenmagneet heeft ook gedurende de eerste twee weken na de verkiezingen het initiatiefrecht om de coalitie te vormen. Lukt hij of zij daar niet in, dan gaat dat initiatiefrecht naar de tweede grootste fractie.

Geef een reactie