Opschudding over verwijderde postbus in Diest, ook in Tongerlo blijkt postbus belangrijk

De opvallende rode postbus die op de Grote Markt in Diest stond, zorgde de afgelopen dagen voor heel wat opschudding en hilariteit. Het stadsbestuur van Diest laat de horeca-ondernemers in de zomer van 2022 opnieuw toe om grotere terrassen uit te bouwen. Om dat mogelijk te maken moet de postbus tijdelijk verdwijnen maar daar dachten ze bij bpost even anders over. Zij zagen de vraag meteen als een opportuniteit om de postbus definitief uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Er resten nu nog twee postbussen in Diest. Die staan respectievelijk aan de Hasseltsestraat 30 en aan de Koning Albertstraat 50.

Daarmee dreigt een vergelijkbaar scenario dat we eerder ook al met de publieke telefooncellen hebben gezien. Iedereen loopt tegenwoordig met een telefoon in de vest- dan wel broekzak en de publieke cellen verdwenen uiteindelijk volledig uit het straatbeeld. Op 1 juni 2015 verdween officieel de laatste Belgische telefooncel, aan het Middelheimmuseum te Wilrijk.
Er wordt ook steeds minder fysieke brievenpost verstuurd. De meeste communicatie verloopt digitaal en bpost heroriënteert zijn bedrijfsmodel al veel langer naar de nieuwe communicatieomgeving. Brievenbussen hebben daar een snel afnemend belang in.

Dat die verwijdering toch nog zeer gevoelig ligt bleek uit de reacties van een aantal inwoners. Iemand organiseerde zelfs een bloemenhulde op de plaats waar de brievenbus stond. Het inspireerde burgemeester Christophe De Graef om de brievenbus te laten restaureren en ze na de zomer opnieuw een plaats te geven op de markt in Diest. Dat zal dan niet meer zijn als officiële postbus van bpost. De burgemeester suggereerde al een functie als postbus voor de stad maar wat het uiteindelijk wordt is nog niet helemaal zeker. De brievenbus heeft overigens een bijzondere geschiedenis. De vroegere schepen van Openbare Werken Brockmans (1982-1988) heeft de bus persoonlijk aangekocht in het Koetshof in Bekkevoort. De schepen ging de postbus zelf mee ophalen bij zaakvoerder Valentijn Wyseur. De postbus werd op de Grote Markt geplaatst die op dat moment opnieuw was aangelegd.

Er zijn overigens nog wel meer opvallende brievenbussen in de regio die blijkbaar ook nog relatief intensief gebruikt worden. Aan de inkompoort van de abdij van Tongerlo staat ook nog zo’n monumentaal exemplaar. De abdij staat nu niet meteen centraal in het dorp maar toch komen veel inwoners, zowel per fiets als met de wagen, hun brieven en kaarten nog in de postbus droppen. Het was zelfs een reden voor abt Jeroen De Cuyper om de bus te verplaatsen. Vroeger hing er een officiële postbus binnen de poorten van de abdij. Omdat die poorten ‘s avonds sluiten konden de mensen hun brievenpost niet meer kwijt na het sluitingsuur. Daarom hebben de Norbertijnen een andere brievenbus laten plaatsen aan de inkompoort van de abdij.

One comment

  • De vergelijking met de telefooncellen gaat helemaal op. Daar gaat men ervan uit dat iedereen een GSM heeft. Wat zeker niet het geval is. Nu gaat men ervan uit dat iedereen een PC (of GSM) heeft, wat ook niet is. De post zorgt ook nog voor, o.a., nieuwjaarskaartjes, die zeker niet allemaal via PC of GSM gaan. Meerdere malen heb ik vastgesteld dat het (mini)-brievenbusje aan het postkantoor uitpuilde van de nieuwjaarskaartjes. Te denken dat er alleen maar brieven worden verzonden per post is verkeerd. Ik denk hierbij aan het jaarlijks kankeronderzoek. Als men daar een oplossing voor heeft om dat per PC of GSM te verzenden 😒 dan kan men nog eens gaan nadenken over het afschaffen van de brievenbussen. Ik wens ze veel geluk.

Geef een reactie