Kroningsfeesten met spectaculaire evocatie van het leven van pater Damiaan

Op 25 augustus 1872 werd het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel op vraag van de toenmalige paus Pius IX gekroond. Dat is dit jaar dus exact 150 jaar geleden en dat moet uiteraard op gepaste wijze gevierd worden.

Het was destijds aartsbisschop kardinaal Deschamps die de kroning uitvoerde. Het kroontje was een persoonlijk geschenk van paus Pius IX. De kroning van een Mariabeeld is overigens de hoogste erkenning die een bedevaartsoord kan krijgen. In Scherpenheuvel heeft het nog wat extra cachet omdat de paus persoonlijk de beslissing nam voor de kroning. Het Mariabeeld draagt overigens nog steeds het originele kroontje dat destijds door kardinaal Deschamps werd overhandigd.

Nieuw kroontje voor het genadebeeld

Kronen vormen overigens, niet verwonderlijk uiteraard, de spil van de vieringen. Het genadebeeld krijgt op zondag 28 augustus 2022 een nieuw exemplaar aangemeten dat ontworpen wordt door juwelenontwerpster Lies Wambacq. De kunstenares gebruikt daarvoor een reeks juwelen die in de loop van de tijd geofferd werden aan Onze-Lieve-Vrouw. De juwelen worden niet opnieuw bewerkt maar gebruikt in de vorm en de staat waarin Maria ze gekregen heeft.
Speciaal hieraan is dat het bedevaartsoord de waarde van de juwelen heeft laten schatten. Die som wordt geschonken aan de lokale voedselbank die daarmee mensen in acute nood kan ondersteunen.

In de basiliek zelf zal een grote kroon van ongeveer 10 meter diameter worden opgehangen. Aan die kroon kunnen bedevaarders hun smeekbede, vragen of wensen bevestigen.

Een jaar lang feest met twee belangrijke blokken

Vanaf 25 augustus 2022 wordt er dus een jaar lang feest gevierd in Scherpenheuvel. De kroningsfeesten worden gecoördineerd door curator Toon Osaer.

Pastoor Luc Van Hilst deelde dat programma op in twee belangrijke blokken. Het eerste blok is uitgesponnen rond 25 augustus 2022 en het weekend dat daarop volgt.

We sommen even de belangrijkste activiteiten op die in die periode plaats vinden.

21 – 28 augustus 2022 | De basiliek in bloemen
Kunstenaar Daniël Ost en zijn team kleden de basiliek aan de binnenkant aan met bloemen. Ze doen dat overigens in samenwerking met een aantal plaatselijke bloemenkunstenaars.
Aan de buitenzijde brandt vanaf dan een compleet nieuwe en stemmige verlichting rond de basiliek.

25 augustus 2022 – 19.00 uur| Te Deum
De 150ste verjaardag van de kroning wordt met een Te Deum gevierd in de basiliek.

26 augustus 2022 – 20 uur | Kroningsconcert
Incanto Vocale o.l.v. Eva Vermeren brengt een kroningsconcert in de basiliek, met muziek die de voorbije decennia werd gecomponeerd voor de eerdere kroningsfeesten.

27 augustus – 17 uur | Volksfeest
Op het grasplein achter de basiliek vindt een volksfeest plaats met optredens van Lisa del Bo, de Romeo’s en Christoff. Er staan eet- en drankenstandjes.

28 augustus 2022 – 15 uur | Religieuze herdenking van de kroning
Deze dag is een belangrijk religieus hoogtepunt van de Kroningsfeesten. Het genadebeeld krijgt de eerder beschreven nieuwe kroon die vervaardigd wordt door Lies Wambacq. Er is een lof in de basiliek en daarna trekt een processie uit.
Er is ook een eucharistieviering waarin kardinaal Jozef de Kesel voorgaat.

Na dat eerste blok zijn er een aantal losse activiteiten die gerelateerd zijn met de kroningsfeesten.

21 oktober 2022 – 19 uur – Lezing door archivaris Michaël Hanne
Uit de eik waaraan het kapelletje van Scherpenheuvel moet gehangen hebben, zijn een aantal Mariabeeldjes gesneden die over gans Europa verspreid werden. Archivaris Michaël Hanne heeft onderzoek gedaan naar de bestemming van die beeldjes.

6 november 2022 | Kaarskensprocessie
Het is evident dat de Kaarskensprocessie, in een feestjaar, in het teken wordt geplaatst van de Kroningsfeesten.

Beiaardier Pierre Ramakers en Simon Van Hoecke spelen in de maand mei 2023 een zangnamiddag voor orgel en trompet. In juli en augustus 2023 speelt Pierre Ramakers en een aantal gastbeiaardiers, een reeks beiaardconcerten.

Historische evocatie van Damiaan door Historalia van prins Simon de Meode

De Kroningsfeesten sluiten op een spectaculaire manier met de evocatie van het leven van pater Damiaan door Historalia, de organisatie van prins Simon de Merode. Historalia heeft in het verleden al bijzonder knappe historische evocaties georganiseerd op het kasteeldomein van de familie de Merode in Westerlo. Met Damiaan gaan ze dat voor de eerste keer op een externe locatie doen.

Simon de Merode denkt dat er ongeveer 15 acteurs zullen optreden, allemaal bekende namen uit de musicalscene. De productie wordt geregisseerd door Luc Stevens. Er zullen ongeveer 120 mensen als medewerker bij de organisatie betrokken worden.

Damiaan wordt opgevoerd op de weide aan de Mariahal. Tegenover de ruïne van het Oratorianenklooster wordt een tribune opgebouwd waar telkens 1500 toeschouwers kunnen zitten. De eerste voorstelling vindt plaats op 11 augustus 2023 en die lopen door tot minstens 27 augustus 2023. In totaal verwacht Simon de Merode dat er tussen 30.000 en 34.000 toeschouwers naar Scherpenheuvel zullen afzakken. Het stadsbestuur en de politie van zone Demerdal zorgen voor de praktische en de verkeerstechnische omkadering.

Vanaf begin juni 2022 kan je tickets reserveren voor het spektakel. Dat gebeurt via de website http://www.damiaan.be
De prijs is momenteel nog niet bekend omdat er te veel onzekerheden zijn door de situatie in Oekraïne.

One comment

  • Maes willy .Kon. Har. OLV Scherpenheuvel

    Nergens een woord dat ook wij : de Kon. Harmonie
    O.l.V(Onze Lieve Vrouw) van Scherpenheuvel zich geangageerd heeft voor de Processie op 28 aug. alsook 6 nov. Eigenaardig toch … 🙁

Geef een reactie